Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 20 декември 2008 г.

България и Турция готови да разрешат проблемите от миналото

България | 19.12.2008

Стъпки към разрешаването на проблемите от миналото

Обезщетяването на българските тракийски бежанци от Турция е един от най-чувствителните проблеми между Анкара и София. Сега обаче Турция заявява готовност за неговото разрешаване.

Въпросът за компенсациите за имотите на българските бежанци от Източна Тракия бе включен в междуправителственото споразумение от 1992 под следната обща формулировка: "Насрещните имуществени претенции между Република България и Република Турция са част от пакет с открити имуществени, социални и хуманитарни въпроси, както и въпроси на културно-историческото наследство".

В рамките на това споразумение през последните десетина години бе постигнат значителен напредък главно в опазването на културно-историческото наследство в двете Георги Първанов, Абдуллах Гюл и Нахиде ДенизBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Георги Първанов, Абдуллах Гюл и Нахиде Дениз страни. Но стигнеше ли се до въпроса за компенсациите за тракийските бежанци от Турция, през периода 1912-1922, разговорите удряха на камък.

Проблемът - обсъждан и в ЕП

Президентът Георги Първанов повдигна този въпрос още по време на първия си мандат. Неотдавна, по настояване на тракийските дружества, проблемът бе включен и в дневния ред на ЕП. От българска страна се чуват гласове за изплащане на компенсации от турска страна в размер на 10 млрд.долара. От турска страна проблемът се обвързва с този за възстановяването на социалните права на изселилите се принудително след 1989 г. И там нещата не са изяснени. Една част от тях получават пенсиите си в България, но въпросите за признаването на трудовия стаж и на социалните осигуровки не са решени, т.е.пак става дума за пари.

Новото е, че сега турската страна прояви воля за решаването на въпроса с българските имоти в Турция. След разговор във вторник (16 дек.) с българския президент Георги Първанов, турският му колега Абдуллах Гюл заяви:

Българският президент на посещение в ТурцияBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Българският президент на посещение в Турция

Искаме проблемите да бъдат решени

"И Турция, и България имат проблеми от подобен характер, ние искаме те да бъдат решени. Затова решихме да се сформират комисии към заместник-външните министри на Турция и на България. Те ще ги обсъдят и ще се предложат решения. Проблемите между Турция и България са разрешими, защото общата картина на двустранните отношенията е много добра, те се базират на дружбата, сътрудничеството и взаимното доверие."

Според добре запознат с проблема източник, пожелал анонимност, комисиите се предвижда да започнат дейността си през март 2009. Други източници твърдят, че заявяваните от българска страна искания за 10 млрд. долара компенсации от Турция са спекулативни цифри, но същевременно отбелязват, че и Анкара, и София имат възможности да разрешат по финансов път проблемите на базата на взаимния интерес.

Нахиде Дениз

"Дойче веле"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2