Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 18 декември 2008 г.

“Набуко”

Наши фирми ще вадят газ за “Набуко”
Турция ни пуска синьо гориво само срещу транзитни такси

Президентът Георги Първанов, който бе на официално посещение в Турция, обсъди с министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган (вляво) перспективите на проекта за газопровод "Набуко"
ФОТО БТА
АНКАРА
Зорница ГАВРИЛОВА
наш пратеник
Български фирми също може да добиват газ за проекта "Набуко". Родните бизнесмени могат да участват в съвместни компании и да инвестират в добиването на синьото гориво в страни, които разполагат с големи количества природен газ. Това съобщиха за "Стандарт" източници от делегацията, водена от президента Георги Първанов, който е на двудневно посещение в Турция.
"Набуко", конкурент на руски проект "Южен поток", се предвижда да заработи през 2013 г. и да пренася природен газ от Турция до Австрия през България, Румъния и Унгария. Предвиденият годишен капацитет е 13 млрд. кубически метра газ, а стойността на проекта се изчислява на около 4,6 млрд. евро.
България е получила уверението на Турция за доставките на газ по проекта само срещу транзитни такси. Това станало по време на срещата между Георги Първанов и турския премиер Реджеп Ердоган. Той дойде на крака в хотела на президента "Суис хотел". Комплексът бе строго охраняван от турските служби и снайперисти по време на срещата. До момента за проекта "Набуко" България е договорила 2 милиарда кубически метра синьо гориво. Днес президентът ще направи и официално посещение в Туркменистан, където също се очаква да бъде подписан енергиен документ. В момента страната ни използва 3,5 милиарда кубически метра газ.
стандарт,18.12.08 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2