Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 25 октомври 2008 г.

Блог Турция новините

“Добре дошли” на руските моряци, “Вън” за американските моряци, казват жителите на курорта Мармарис
25 октомври 2008 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Мармарис. Морските пехотинци, намиращи се на бордовете на най-големите и модерни руски военни кораби “Петър Велики” и “Адмирал Чебаненко”, зарадваха производителите и търговците в Мармарис, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Според разказите на представителите на еснафа в Мармарис руските моряци от акостиралите на 22 октомври на пристанището на военната база Аксаз в Мармарис руски военни кораби се държат много по-възпитано и харчат много повече пари в магазините в града. “Откак те стъпиха тук нещата ни потръгнаха”, споделят представителите на гилдиите. По думите им тук многократно са спирали американски военни кораби, но американските войници давали парите си само за алкохол, пиели до зори, прекрачвайки границата на възможностите си, държали се невъзпитано и вършели скандални и безобразни неща. Според собственика на текстилен магазин Мехмет Тюрк руските моряци не излизали с празни ръце от магазините. “Американските войници дават парите си само за алкохол, докато руснаците са изключително учтиви, държат се като господа, като господари. Дано вместо американски войници в Мармарис да идват все руски войници”, споделя Тюрк. Той каза, че руските моряци купуват най-много текстилни произведения и сувенири и други подобни неща за подаръци, правят снимки за спомен на приятелите си, държат се възпитано в ресторантите. По думите на жителите на Мармарис за разлика от тях 800-те американски войници, които отседнаха за последно в Мармарис на 18 септември денем не излизаха из града, но вечер съсипаха дискотеки и барове след злоупотреби с алкохол, пише вестникът.

20 души са задържани в провинция Адана за злоупотреби, сред които и кмет от ПДО
25 октомври 2008 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Адана. 20 души са задържани в околия Юрегир, провинция Адана, с обвинение за корупция и злоупотреби, пише електронното издание на турския вестник ”Хюриет”. Сред задържаните са и бившият кмет от Партията на демократичното общество Осман Кесер и настоящ депутат. Според твърденията злоупотребите на Кесер са в размер на 1 милион турски лири. Операцията е била организирана от полицията след подадена информация и с разрешение на министерството на вътрешните работи. Част от злоупотребите са извършени с фалшиви фактури за дейности с пътни съоръжения и лекарства за борба с насекоми и вредители, за използване на служебно гориво в личните им автомобили, както и за медицински прегледи, които не са извършени. При операциите са обискирани и домовете на задържаните лица, като са иззети документи, СД-та, портфейли, компютри, пише вестникът.

Генералният щаб на Турция ще даде брифинг по въпросите на тероризма на 27 октомври
25 октомври 2008 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Брифинг по въпросите на тероризма ще даде Генералният щаб на Турция на премиера и правителството на 27 октомври, понеделник, предаде информационната агенция АНКА. Това каза началникът на отдела за връзки с обществеността към Генералния щаб на Турция бригаден генерал Метин Гюрак. Той посочи, че разследването във връзка с терористичното нападение в Байрактепе /Актютюн/ е в последната си фаза и резултатите скоро ще бъдат представени.

Турция е сред страните с добра икономическа атестация според Международния валутен фонд
25 октомври 2008 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Според Международния валутен фонд Турция е сред страните с добра икономическа атестация, предаде Анадолската агенция. Поради тази причина фондът работи върху възможността да отпусне специален заем на Турция и на други страни с добра позиция в икономиката. Срещите в тази насока между Съвета на изпълнителните директори на фонда и представителите на Турция продължават. Наред с Турция сред страните с добра икономическа атестация са Бразилия и Южна Корея. Условие на МВФ да представи специално финансиране на тези държави е да няма опасност те задлъжнеят, посочва агенцията.

Неизвестни нападатели нападнаха с коктейли “Молотов” банков клон в Истанбул
25 октомври 2008 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Коктейл “Молотов” е бил хвърлен срещу клон на Работническата банка в район Долапдере в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Неизвестните нападатели са взели за прицел турското национално знаме, което е било закачено на прозореца на банковия клон. На сградата са нанесени леки материални щети. На мястото на случая са пристигнали полицейски екипи, които са заградили района. Започнало е полицейско разследване за задържане на виновниците, пише вестникът.

“Сабах”: Престъпна група, отвличала и убивала бизнесмени, задържа полицията в Кушадасъ
25 октомври 2008 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Айдън. Полицията в околия Кушадасъ, провинция Айдън, задържа престъпна група, която отвличала и убивала бизнесмени и обикновени граждани, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Телата на двама убити младежи са били открити в околия Кушадасъ, провинция Айдън. След като близките на изчезналия преди месец Нусреддин Йозчелик – 26-годишен и на изчезналия преди пет дни Гюркан Йълмаз са се обърнали към полицията за помощ полицията в Кушадасъ е предприела операция срещу престъпна група. Убийците са били членове на престъпна група, чийто лидер е бил похитител на самолет през 1997 година. Групата от 7 души е задържана от полицията. Според твърденията задържаните престъпници са разстрелвали хора пред отвлечените бизнесмени и са казвали, че ще убият и тях по този начин и ще вземат имуществото им, пише вестникът.

Трима турски инженери са отвлечени в провинция Кхост в Афганистан
25 октомври 2008 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Анкара/Кабул. Трима турски инженери са били отвлечени в район Исмаил Кхел в провинция Кхост в Афганистан, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Заедно с тримата турски инженери, които са работели в частна строителна компания “Алтънсан”, са отвлечени и двама техни афганистански колеги. Според информация, изнесена от валията на Кхост Арсала Джамал личните имена на двама от инженерите са Ахмет и Йолдаш. По думите му тримата турски специалисти са били отвлечени в сряда след обяд, но полицията е получила информация 15 часа след случая. Афганистанските власти са предприели действия за спасяване на отвлечените, пише вестникът.

Съдът в Диарбекир разпореди задържане за 10 момчета, замервали полицаи при непозволена демонстрация

25 октомври 2008 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Съдът в Диарбекир разпореди мярка задържане за 10 момчета, които по време на демонстрациите на 20 октомври в Диарбекир са замервали с камъни полицаи, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. При разпита задържаните Ш. Б. – 13-годишен, В. Д. – 13-годишен, М. А. и Ш. А. – 14-годишни са отхвърлили обвинението, че са участвали в групата, атакувала полицаите при разпръскването на непозволената демонстрация на 20 октомври. Обвинените, за които беше поискана мярка задържане и бяха предадени на първи наказателен съд, са задържани по член “Членуване в терористична организация” и “Извършване на престъпление в името на терористична организация”. Така общият брой на задържаните заради участие в непозволените протести в Диарбекир достигна 30, посочва телевизията.

“Милиет”: Инвестициите в Източен и Югоизточен Анадол ще продължат, каза турският премиер Ердоган
25 октомври 2008 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Шиле. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ е силно обезпокоена и недоволна от инвестициите, които прави и ще направи правителството за въздигането на районите на Източен и Югоизточен Анадол, пише турският вестник “Милиет”. Ердоган каза това при церемония по откриване на общински обект в Шиле. Той посочи, че терористите не са доволни от това, че те отиват в Диарбекир, Ван, Муш, Хаккяри, че правят инвестиции там, че повдигат жизненото равнище. “Въпреки това обаче инвестициите ще продължат, демокрацията ще бъде разширена”, подчерта турският премиер. Той изтъкна, че каквито и да са подстрекателствата от страна на терористичната организация, те ще издигнат страната на нивото на съвременните цивилизации и призова гражданите да не дават възможност на терористичната организация да разрушава братството, единството и целостта на страната.

Али Бабаджан замина на посещение в Афганистан
25 октомври 2008 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Анкара/Кабул. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан замина на посещение в Афганистан, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Визитата на Бабаджан е по официална покана от външния министър на Афганистан Рангин Дадфар Спанта. Бабаджан е придружаван от съпругата си Зейнеп Бабаджан.

През 2009 г. турската държава ще закупи близо 5 000 нови превозни средства
25 октомври 2008 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. За нуждите на държавните органи и институции през 2009 г. ще бъдат закупени общо 4 945 нови превозни средства, от които 4 488 автомобила за организациите по общия бюджет и 457 за администрациите по специалния бюджет, съобщават турските медии. Най-много нови автомобили ще получи министерството на здравеопазването - 1 363, от които 850 линейки. Генералната дирекция по сигурността ще бъде осигурена с 1260 нови автомобила, от които 775 леки коли. Следват Командването на жандармерийските войски с 466 нови превозни средства, министерството на националната отбрана - 270, Главна дирекция пътища - 209 и министерството на националното образование - 183 нови превозни средства. Предвидени са доставки и на бронирани автомобили - по един за командванията на ВВС,ВМС и жандармерията и общо 10 за министерството на външните работи за използване в задграничните дипломатически представителства.
В бюджета за 2009 г. е предвидено да бъдат закупени 18 нови превозни средства за президентството, 5 - за парламента и 29 - за Министерския съвет.

Командващият войските на САЩ в Ирак пристигна в Турция
25 октомври 2008 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Командващият войските на САЩ в Ирак Рей Одиерно пристигна в Турция, за да обсъди въпросите за борба с кюрдските бунтовници, съобщи радио “Свобода”. Вчера той се срещна със заместник-началника на Генералния щаб на турските Въоръжени сили Хасан Игсиз. В центъра на вниманието е била темата за американската военна помощ за Турция в борбата й с кюрдските сепаратисти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2