Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 30 октомври 2008 г.

Новини от и за Турция-30.10.08 г.

Премиерът на Турция бе домакин на среща с лидерите на Пакистан и Афганистан в Истанбул
30 октомври 2008 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Министър-председателят на Турция бе домакин на среща на лидерите на Афганистан и Пакистан, нан която бяха обсъдени усилията за постигане на мир в региона си, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган, афганистанският президент Хамид Карзай и пакистанският министър-председател Юсуф Раза Гилани се срещнаха днес в Истанбул, където са за Световния икономически форум.
Като припомниха миналогодишната среща в Анкара на президентите на трите страни, днес тримата лидери потвърдиха ангажимента си да насърчават усилията за мир, сигурност, стабилност и икономическо развитие на региона, каза Ердоган след половинчасовата среща. Турският премиер добави, че президентите на Турция, Афганистан и Пакистан ще се срещнат при първата предоставила им се възможност.
Държавните глави на трите страни разговаряха в Анкара през април 2007 г. и след двудневната среща издадоха “Декларация от Анкара”. В нея Пакистан и Афганистан изразиха съгласие да развиват отношенията си на базата на добросъседството и да зачитат териториалната си цялост, припомня изданието. Трите страни сформираха съвместна работна група, като първото й заседание бе през юли 2006 г. в Анкара.

Над 120 нелегални имигранти са задържани в провинция Одрин
30 октомври 2008 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Одрин. При опит нелегално да преминат турската граница в провинция Одрин са били заловени 124 нелегални имигранти, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Чужденците са били задържани от патрулиращи екипи на жандармерията и на гранични войски в района на село Боснакьой край Одрин и в околия Ипсала /и двете в района на турско-гръцката граница/. Граждани са на Палестинската автономия, Мианмар, Грузия, Ирак и Иран. Предадени са на отдел “Чужденци” на одринската дирекция на полицията, за да бъдат експулсирани от страната.

Анадолска агенция: Президентът на Северен Кипър пристигна в Истанбул
30 октомври 2008 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Северен Кипър Мехмет Али Талят пристигна в Истанбул със самолет на севернокипърските авиолинии, предава Анадолската агенция. По-късно Талят ще участва в официалната вечеря, която премиерът Реджеп Таийп Ердоган дава в рамките на провеждащата се в Истанбул първа регионална конференция на Световния икономически форум на тема “Европа и Централна Азия”.

Най-високият човек в Турция търси помощ от държавата
30 октомври 2008 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Анкара.Най-високият човек в Турция – Султан Кьосен от провинция Мардин, който е висок 245 см, вече не може да се справя сам с трудностите в живота и търси помощ от държавата, пише електронното издание на вестник “Заман”. Освен че е най-високият човек в Турция, той е влязъл и в Книгата на рекордите на Гинес като вторият по височина човек в света. В момента е на 27 години и продължава да расте въпреки предприеманите мерки за ограничаване на неговия растеж още от 12-годишна възраст.
Високият ръст обаче не му осигурява предимства, а точно обратното – непрекъснато му създава проблеми. В момента се оплаква от болести и затруднено материално положение. Поради това днес потърси помощта в парламента от депутата от управляващата партия от провинция Мардин Гюнеид Юксел. Оказа се обаче, че народният представител е извън Анкара и затова високият турчин е получил за другата седмица във вторник час за среща, посочва изданието.

Турция има нужда от 90 млрд. долара чужди кредити, според Дойче банк
30 октомври 2008 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. На фона на глобалната финансова криза германската Дойче банк е изготвила списък на страните, които имат нужда от кредити от МВФ, предава информационната агенция АНКА. В списъка фигурира и Турция и нейните нужди от чужди кредити са оценени на 90 милиарда долара. След Украйна и Унгария в списъка на групата държави, които могат да си осигурят кредити от МВФ, е посочена Турция.
При посочването на страните, които могат да си осигурят кредити от МВФ, американският вестник “Вашингтон поуст” пише, че “Дойче банк е изчислила, че нуждите само на Турция са за 90 милиарда долара”. В публикацията на “Вашингтон поуст” относно глобалната финансова криза се отбелязва, че МВФ може да изиграе “жизненоважна” роля и се обръща внимание, че някои от нуждаещите се от подкрепата на МВФ страни са нови демокрации, намиращи се в стратегически важни райони и това поражда сериозна тревога. На първо място в този списък е Пакистан, отбелязва американският вестник и посочва, че проблеми имат и някои източно и централно европейски страни, както и някои бивши съветски републики.
Според новопубликуваните оценки на Дойче банк на дневен ред като евентуални нови клиенти на МВФ може да бъдат Южна Африка, Полша, Румъния, трите балтийски републики и Турция.

Делегацията на МВФ отпътува от Турция
30 октомври 2008 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Делегацията на МВФ отпътува от Турция, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. От 16 до 29 октомври представителите на Международния валутен фонд извършиха преглед на макроикономическите показатели на Турция на фона на задълбочаващата се глобална криза и в рамките на мониторинга след последната програма на страната с международната финансова институция. Делегацията на МВФ проведе срещи и разговори в Истанбул и в Анкара. Държавният министър Мехмет Шимшек заяви, че тях е била направена констатацията за нарасналите възможности на турската икономика в сравнение с предишни периоди – като устойчивост на шокове; като здрава финансова структура на банковия сектор; като дисциплинирана публична финансова политика; като намаляваща тежест на публичния дълг и като нараснало разнообразие на пазарите за износ. Държавният министър посочи също, че в разговорите са били разменени мнения за публичните финанси в условията на наличните международни финансови условия, за паричната политика и за ролята на прилаганата структурна реформа, отбелязва изданието.

Турски туроператори представят проекти за увеличаване на туристическия обмен с Гърция
30 октомври 2008 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Атина. Съюзът на турските хотелиери, предприемачи и инвеститори /ТУРОБ/ предприема инициативи за разширяване на сътрудничество между Турция и Гърция в областта на туризма, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. След като Световната туристическа организация обяви, че глобалната икономическа криза се отразява на туристическия сектор и туризмът ще се разрасне между съседни страни представителите на турския туристически бранш преминаха към активни действия за разрастването на туристическия обмен с Гърция. В тази връзка се предвижда да се засили религиозният и културният туризъм между двете страни. Програма в тази насока ще бъде представена идната седмица в Атина. ТУРОБ ще покани на представянето й и вселенския патриах Вартоломей като символ на православния свят. На срещите с гръцките представители Вартоломей ще отправи послание за засилване на туристическите и културните връзки между двете страни. Проектът планира организирането на турове за провеждане на кръщения, сватби и коледни празници. Очаква се при подобни турове най-малко 1 милион гърци да посетят религиозни и културни обекти в Турция, с които се чустват свързани. Първа крачка в реализацията на този проект ще бъде участието в туристическия панаир “Филоксения” в Солун, който се открива днес, пише вестникът.

АНКА: Трима терористи от ПКК са се предали на силите за сигурност в Югоизточна Турция
30 октомври 2008 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Трима терористи са избягали от терористичната организация ПКК и са се предали вчера на силите за сигурност в околия Шемдинли на провинция Хаккяри и в околия Силопи на провинция Шърнак, Югоизточна Турция, предава информационната агенцияАНКА. В съобщение в интернет страницата на Генералния щаб се посочва, че двама терористи са се предали на силите за сигурност в околия Силопи, а един терорист - в околия Шемдинли. В централната околия на провинция Шърнак са били открити три самоделни взривни устройства, а в планинска местност в околия Гючлюконак на същата провинция – две ръчни бомби, 118 патрона за автомат “Калашников” и хранителни продукти.

Си Ен Ен Тюрк: Сили на НАТО са ангажирани със спасяването на екипажа на отвлечения в Сомалия турски кораб
30 октомври 2008 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. След постъпки на турското външно министерство силите за сигурност на НАТО са ангажирани със спасяването на 20-членния екипаж на отвлечения в Сомалия турски товарен кораб “Яса Несилхан”, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Корабът е превозвал 77 тона желязна руда от Канада за Китай и плава под флага на Маршалските острови, а е собственост на турска фирма от икономическата групировка “Сабанджъ холдинг”.
Плавателният съд е отвлечен от пирати вчера към 12.30 ч в района на Аденския залив. В момента се намира в открити води край Сомалия, но силите за сигурност не могат да предприемат прякаа намеса, защото екипажът е на борда на кораба. От фирмата-собственик оповестиха, че не са успели да установят контакт с екипажа и с похитителите и че все още контролът на кораба е в ръцете на пиратите, посочва телевизията.

Преговорите между Турция и МВФ ще продължат на заседанията на групата Г-20
30 октомври 2008 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Преговорите между Турция и Международния валутен фонд /МВФ/ ще бъдат продължени на заседанията на групата Г-20, пише електронното издание на вестник “Сабах”. За целта държавният министър Мехмет Шимшек ще разговаря с представители на Фонда на заседанията на групата Г-20 в Бразилия. След това на срещата на висока равнище на лидерите на страните-членки на групата Г-20 във Вашингтон на 15 ноември премиерът Реджеп Тайип Ердоган и държавният министър Мехмет Шимшек ще се срещнат с управителния директор на МВФ Доминик Строс-Кан и с други представители на Фонда. На преговорите ще бъде обсъдена общата рамка на потенциално ново стендбай споразумение.
Делегацията на МВФ, която приключи работата си в Турция по прегледа на ситуацията след приключване на последната програма на международната финансова институция, ще изготви и връчи на ръководителите на Фонда обширен доклад, включващ предложения за бъдещите отношения с Анкара.

Афганистанският президент Хамид Карзаи е в Истанбул за конференцията на Световния икономически форум
30 октомври 2008 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Афганистан Хамид Карзаи пристигна в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Карзаи ще вземе участие в конференцията на Световния икономически форум на тема “Европа и Централна Азия”, която започва днес в Истанбул. Президентът на Афганистан беше посрещнат от помощник-валията на Истанбул Мехмет Али Улуташ.
В рамките на форума Хамид Карзаи ще се срещне с премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Президентът на Турция ще посети Ирак до края на годината или в началото на 2009 г.
30 октомври 2008 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви, че Ирак е започнал нов период в борбата с тероризма и потвърди, че ще посети Багдад, пише днес вестник “Сабах”. “Това ще стане или до края на тази година, или в началото на следващата година. Те /иракчаните/ казват, че колкото по-рано се реализира тази визита, толкова по-добре; ще улесните работата ни. Започналият диалог с Масуд Барзани е един нов процес. Но това трябва да се оценява в рамките на целостта на Ирак. Нали автономното кюрдско самоуправление в Северен Ирак фигурира в иракската конституция, те нали не са отделна държава? В отношенията с Ирак започна нов период, той трябва да бъде подкрепен от всички и в тези връзки трябва да бъде отделен въпросът за тероризма”, посочи Абдуллах Гюл.

Централната банка на Турция от днес преустановява директната си намеса на валутния пазар
30 октомври 2008 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Централната банка на Турция е взела решение от днес да преустанови директната си намеса на валутния пазар в страната под влияние на положителните развития на глобалните финансови пазари, предава Анадолската агенция. От 24 октомври Централната банка започна интервенции на пазара с дневни търгове за продажба на 50 милиона долара и бяха проведени два търга за общо 100 милиона долара. Взето е решение от днес подобни търгове да бъдат преустановени, като банката продължава да следи внимателно ситуацията на валутния пазар и при необходимост отново директно ще се намеси, посочва агенцията.

Турският чай е най-екологично чист и безрисков за здравето от чаевете, отглеждани в другите страни
30 октомври 2008 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. От близо 30-те страни производителки на чай в света е единственият чай, в който няма химически примеси и е най-безрисков е турският чай, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Генералният директор на дружеството на производителите на чай в Турция Екрем Юдже заяви, че в 30 страни в света се развива чайно земеделие, но на юг това се прави на географска ширина 27-30 градуса, а на север при 42 градуса географска ширина, където поради климатичните условия в повечето от тези страни се развиват болести по отглеждания чай и се налага намесата с лекарства за пресичането им. Районът на Източното Черноморие на територията на Турция, където се отглежда чай е много подходящ в климатичен аспект за чайно производството без необходимост от използване на химически вещества. По думите на Юдже това прави турския чай екологично чист и без рискове за здравето на човека, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Масуд Барзани отправи от Вашингтон послание за приятелство към Турция
30 октомври 2008 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Лидерът на северноиракското местно кюрдско самоуправление Масуд Барззаниотправи послания за приятелство към Турция по време на посещението си в САЩ, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На прием на представителството на северноиракското самоуправление във Вашингтон Барзани разговаря с малка група турски журналисти и изтъкна пред тях, че искат да установят приятелски отношения с Турция.
На приема представителят на местното самоуправление във Вашингтон Кубат Талабани също изтъкна, че се опитват да изградят най-добри връзки със съседните страни и търсят решения, които да осигурят мир и стабилност в региона. Вчера по време на визитата си във вашивгтон Масуд Барзани се срещна с президента Джордж Буш и други американски представители. Той посочи, че на срещите е бил засегнат и въпросът за Кюрдската работническа партия /ПКК/.

“Заман”: Турският премиер отправи остри критики към прокюрдската ПДО
30 октомври 2008 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи остри критики към Партията на демократичното общество /ПДО/ на церемонията по откриването на 13 новоизградени подлези и надлези в Анкара, пише турският вестник “Заман”. В изказването си Ердоган направи сравнение между общините, управлявани от Партията на справедливостта и развитието и Партията на демократичното общество и призова гражданите да дадат гласа си за онези, които могат да носят залога, да го опазят, да направят по-хубав, които могат да стигнат до по-добри възможности. Той посочи, че е обикалял и обикаля цяла Турция, но никога не е давал съвети да не се дават помощи и работа на общини, които не се управляват от ПСР. Ердоган каза, че не приема подобно разбиране, но преди тях това се е правило често. В словото си той акцентира на единството между турци и кюрди и изтъкна, че републиката е плод на народната воля на всички граждани. Турският премиер изтъкна, че в последно време някой иска да посее семената на разделението, но тези хора трябва да се обърнат към историята на този народ и да видят истината, пише вестникът.

Дружеството за правата на човека в Турция призовава за спиране на насилието в писмо до президента
30 октомври 2008 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Дружеството за правата на човека в Турция изпрати до президента Абдуллах Гюл, министрите на правосъдието Мехмет Али Шахин, на вътрешните работи Бешир Аталай и до Дирекцията за правата на човека към Министерския съвет писмо, с което се иска възспиране на случаите на насилия, пише турският вестник “Радикал”. В писмото се посочва, че насилие се прилага към хора от всякаква възраст и всякаква принадлежност и пол. Насилието е разпространено и на Запад, и на Изток, и на улицата и на други обществени места. Авторите на писмото призовават да се спре насилието и политиката на безнаказаност за виновниците. В него се изтъква, че практики като удряне от страна на полицията и други подобни действия на овластените органи не могат да бъдат практика на демократичната държава, пише вестникът.

Бунтовници от ПКК извършиха ракетно нападение срещу радарна база в провинция Хатай, Югоизточна Турция
30 октомври 2008 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Хатай. Бунтовници от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са атакували с ракети от 600 метра радарна база в планината Аманос в Хатай, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. По информация, изнесена от валията на Хатай Нусрет Мироглу предишната нощ членове на ПКК са извършили ракетно нападение срещу базата в Киседжик кьой в област Хатай. Хвърлената ракета е паднала на 200 метра от базата. При нападението няма убити и ранени. След ракетното нападение турски военни части са предприели широкомащабна операция с подкрепа от въздуха за задържане на терористите, пише вестникът.

“Хюриет”: Американски военен кораб премина през Дарданелите
30 октомври 2008 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Американският военен кораб “Монт Уитни” премина през Дарданелите, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Корабът с дължина 189 метра и тонаж 18 400 тона навлезе от Егейско море в Дарданелите под патрула на катер на турските въоръжени сили. Служителите от военноморските сили не дадоха информация към кое пристанище ще отплава корабът, който носи на борда си и един хеликоптер. Американският кораб “Монт Уитни” беше минал през Проливите на 3 септември, за да достави хуманитарна помощ на Грузия, пише вестникът.

Турски печат: С гордост и въодушевление турските граждани отбелязаха деня на републиката
30 октомври 2008 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Честванията по случай националния празник на Турция – Деня на републиката, който беше вчера, на 29 октомври, привличат вниманието на турските вестници днес. Вестник “Хюриет” в публикация “Цветна феерия на Пролива” пише, че конното шествие на турските войници, символизиращи кавалерията по време на национално-освободителната война, е привлякло големия интерес на истанбулчани. Голяма еуфория е създала и зарята с лазерни демонстрации между моста на Златния рог и Девичата кула. Вестник “Милиет” обръща внимание на приема, даден от президента Абдуллах Гюл в чест на националния празник. Вестникът пише, че в поканите за приема Гюл и съпругата му са приканили гостите да бъдат облечени в смокинги. От представителите на Партията на справедливостта и развитието обаче само депутатът Йомер Челик е бил в смокинг. Председателят на парламента Кьоксал Топтан и останалите представители на ПСР са предпочели да бъдат в костюми. Вестникът посочва, че президентът Абдуллах Гюл, който на приема миналата година е бил в костюм, тази година е бил в смокинг. На приема са присъствали и известни имена от света на бизнеса и медиите в Турция, които са били в смокинги. Вестник “Заман” пише, че на 85-годишнината от провъзгласяването на турската република, когато се разисква проблемът, че засилването на мерките за сигурност в страната ще наруши сериозно демокрацията, валията на Болу се е обърнал към гражданите на своя град с урок по демокрация. В обръщението си той е изтъкнал, че Турция трябва да стане първокласна демократична държава и е призовал всички да работят в тази насока.
Вестник “Сабах” пише, че националният празник на републиката е бил отбелязан във всички градове с гордост и въодушевление. Честванията, започнали под духовния поглед на Ататюрк в столицата на вълни са обхванали цялата страна. Вестникът отбелязва също, че в приемите в парламента и президентската резиденция не са присъствали представителите на Народнорепубликанската партия като защитници на позицията, че управляващите нарушават принципите и ценностите на републиката.

“Милиет”: Правителството носи отговорност за реформения процес, констатира докладът за напредъка на Турция

30 октомври 2008 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Европейската комисия не намира за удовлетворителни действията на правителството в редица области, се констатира в доклада за напредъка на Турция в процеса за присъединяване към ЕС, пише турският вестник “Милиет”. В доклада, който ще бъде официално оповестен на 5 ноември, президентът Абдуллах Гюл е охарактеризиран с реформаторски профил, какъвто Брюксел иска да види. Според доклада рейтингът на правителството е спаднал, а отношението му към реформения процес е достигнало точка, при която трябва да се дискутира неговата отговорност. В документа се дава положителна оценка за президента Гюл, който според Брюксел носи реформаторски профил. ЕК отправя препоръки към Турция да работи по-активно да работи в борбата с престъпността и злоупотребите. В окончателния текст на доклада обаче все още не е сложена точка и той може да бъде допълван до последния момент, когато ще бъде представен от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо, пише вестникът.

Държавният министър на Турция Кюршад Тюзмен е на посещение в Полша
30 октомври 2008 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Варшава. Продължава посещението на държавния министър на Турция Кюршад Тюзмен в Полша. Визитата е по покана на вицепремиера и министър на икономиката на Полша Валдемар Павлак. Кюршад Тюзмен ръководи турска търговска делегация, която освен във водените търговски проговори ще участва и в конференция на тема “Турция-Полша: Потенциал за развитие на търговското и икономическо сътрудничество”, която се провежда в полската столица.

“Хюриет”: Коктейли “Молотов” са били хвърлени срещу автомобили в парк на автогалерия в Истанбул
30 октомври 2008 | 08:08 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Коктейли “Молотов” са били хвърлени срещу автомобили в парк на автогалерия в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Неизвестни лица са хвърлили коктейли “Молотов” срещу три коли, намиращи се в автопарк на автогалерията “Елмас Ото галери” на булевард “Пиялепаша” в район Шишли. Коктейлите са предизвикали пожар в автомобилите. По думите на очевидци нападателите са били четирима или петима души. Намиращите се в близост граждани са започнали борба с пожара. На мястото са пристигнали и полицейски екипи, които са наложили мерки за сигурност. Полицията е започнала операция по задържането на нападателите, пише вестникът.

Продължава визитата на министъра на отбраната на Турция Веджди Гьонюл в Израел
30 октомври 2008 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Продължава посещението на министъра на националната отбрана на Турция Веджди Гьонюл в Израел. Визитата е с цел инспекция на безпилотните разузнавателни самолети, които ще бъдат доставени от израелска фирма за нуждите на турската армия. Вчера Веджди Гьонюл присъства на приема, даден от турското посолство в Тел Авив по случай националния празник на Турция.

Днес ще се състои поредното заседание по делото срещу организацията “Ергенекон”
30 октомври 2008 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Гледането на делото срещу организацията “Ергенекон” от състав на 13-ти съд за тежки престъпления в Истанбул продължава днес, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Петото съдебно заседание ще започне в 9,30 часа в заседателната зала на затвора в Силиври. Очаква се да продължи четенето на обвинителния акт от 2455 страници. В момента са изчетени 121 страници от обвинението. На заседанието ще участват арестуваните и незадържаните подсъдими.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2