Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 10 декември 2009 г.

Turkiye Haberler - 10.12.2009 !

Инциденти белязаха протестно шествие на прокюрдската ПДО в град Ван, Източна Турция
10 декември 2009 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Ван. Инциденти белязаха шествието за мир и демокрация, организирано от Партията на демократичното общество в град Ван, Източна Турция, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Група привърженици на ПДО се събраха към обяд на пътя Ван-Хаккяри близо до жандармерийското командване. При движението си към централната част на града участници в шествието са замервали полицаите с камъни. Камъни са били хвърлени и срещу военния дом в града. За разпръсване на демонстрантите полицията е използвала сълзотворен газ и водоструйки. При сблъсъците е ранен един полицай.
В шествието се очакваше да се включи и лидерът на ПДО Ахмет Тюрк.

Ще продължим да оказваме подкрепа за нормализиране на турско-арменските отношения, каза Димитрий Медведев
10 декември 2009 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Ще продължим да оказваме подкрепа за нормализиране на отношенията между Турция и Армения, е заявил руският президент Димитрий Медведев, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Медведев каза, че процесът на нормализиране на тези отношения не е насочен съм други страни и отправи послание към Азербайджан, която се противопоставя на отварянето на турско-арменската граница без решаването на въпроса за Нагорни Карабах.
Преди визитата си в САЩ премиерът Реджеп Тайип Ердоган беше посочил за азербайджански медии, че влизането в сила на протоколите между Турция и Армения е свързано с развитието на въпроса на Нагорни Карабах.

Трябва да разберем новата идентичност на Турция, която включва всички, заяви турският историк Кемал Карпат
10 декември 2009 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Трябва да се опитаме да разберем и да приемем новата идентичност на Турция, заяви изтъкнатият турски историк Кемал Карпат при получаване на почетната награда на парламента за заслуги към страната и нацията, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. В благодарственото си слово на тържествената церемония в парламента Кемал Карпат посочи, че в Турция излиза наяве едно ново общество и нова идентичност, която позволява едно дете, родено в предградията да достигне до поста министър и министър-председател и това говори за много по-широка отвореност и действаща демокрация в страната. В отговор на отправен към него въпрос той атакува термина използването на термина „тюркизация” за някои съвременни процеси и посочи, че според него нацията не е народностна или расова категория, а е общество, което се изгражда върху чувството за подкрепа и солидарност и равнопоставеност и в турската нация влизат всички – и кюрди, и турци, и лази, и други.

47,5 % от живеещите в Източна и Югоизточна Турция са на мнение, че ПДО представлява всички кюрди в страната
10 декември 2009 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Партията на демократичното общество не представлява всички кюрди в Турция, е заключението от анкета, проведена в провинции в Източен и Югоизточен Анадол, пише електронното издание на турския вестник „Йени шафак”. Центърът за стратегически проучвания към университета „Бахчешехир” е провел анкета в 29 провинции, като е анкетирал 27 726 семейства и отделно 4 761 граждани. 23,5 % от анкетираните смятат, че ПДО представлява всички кюрди в Турция, докато двойно повече – 47,5 % са на мнение, че ПДО не се явява представител на всички кюрди. Според 31,6 % от анкетираните най-големият проблем на Източен и Югоизточен Анадол е безработицата, според 19,7 % разделението. 42 % от участниците в анкетата са отговорили, че държавата не посреща очакванията на живеещите в региона, а 14,3 % посочват, че ги посреща частично.

„Йени шафак”: Турският конституционен съд продължава гледането на делото за забрана на прокюрдската ПДО
10 декември 2009 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конституционният съд в Турция продължава гледането на делото за забрана на прокюрдската Партия на демократичното общество, пише електронното издание на турския вестник „Йени шафак”. Заседанието и вчера продължи до късно вечерта при напрегнато раздвижване. В кратко изявление след заседанието председателят на съда Хашим Кълъч каза, че ще искат показания и от партията преди вземането на решение.

Си Ен Ен Тюрк: Писателят Дан Браун, който скандализира църквата с романите си, гостува в Истанбул
10 декември 2009 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Световноизвестният американски писател Дан Браун, който с романите си скандализира християнския свят и църквата, гостува в Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Браун, който е в Истанбул за 50-годишнината на издателство „Златни книги”, каза в интервю пред главния редактор на вестник „Хюриет” Ертугрул Йозкьок, че пише алтернативна история на християнството. По думите му историята винаги е писана от победителите и от печелившата страна, докато в алтернативната история се съдържат много неизвестни истини. Браун не смята, че тези две истории трябва да се противопоставят. Техният сблъсък поставя база за разисквания, но който води и до диалог. Скандалният писател изтъква, че целта му не е била печеленото чрез продажба на книгите, а писането на неща, които са представлявали интерес и са предизвиквали любопитство, отбелязва телевизията.
В отговор на въпроса дали е променил историята на християнството Браун посочва, че се е опитал да погледне в по-човешки аспект на Исус и на неговото учение, което от своя страна е предизвикало острата реакция на църквата. Той казва също, че е предприел изучаване и запознаване с Истанбул във връзка с новите си романи.

„Хюриет”: 9 терористи от ПКК са били убити при операции в последната седмица
10 декември 2009 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. 9 активисти на терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ са били убити при операции в последната седмица, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. В същото време за последната година броят на избягалите от организацията е достигнал 323.
Според информация от източници, свързани със силите за сигурност, турски и ирански военни части са организирали операции срещу сепаратисти от ПКК в провинциите Мардин, Хаккяри и пограничния триъгълник Турция-Иран-Ирак. При операциите са били нанесени големи загуби на терористичната организация. 9 терористи са били убити, а 4 са се предали на силите за сигурност. Те са посочили при разпита в прокуратурата, че сред активистите в лагерите на организацията има много, които искат да се предадат и да се възползват от закона за амнистия при доброволно предаване на властите, пише вестникът.

„Сабах”: Икономиката на Турция се е свила с 3,3 % през третото тримесечие на 2009 година спрямо преди година
10 декември 2009 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Икономиката на Турция се е свила с 3,3 % през третото тримесечие на 2009 година спрямо същия период на предходната година, става ясно от изнесените данни на Турския статистически институт, пише турският вестник „Сабах”. Брутният вътрешен продукт за юли, август и септември, изчисляван на базата на производството, възлиза на 27,129 милиарда турски лири.

"Ватан”: 9 терористи от ПКК, избягали от лагери в Северен Ирак, се предадоха на турските сили за сигурност
10 декември 2009 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Девет терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/, избягали от лагери в Северен Ирак, се предадоха на турските сили за сигурност на граничния пункт Хабур, провинция Шърнак, пише турският вестник „Ватан”. Терористите са се предали снощи и са били невъоръжени. 7 от тях са се включили към организацията тази година и са заявили, че съжаляват и искат да се възползват от закона за разкаяли се терористи, пише вестникът.

„Хюриет”: Турският премиер Ердоган ще се завърне по-рано от визитата си в Мексико заради събитията в страната
10 декември 2009 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Мексико сити. Днес приключва визитата на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Мексико, пише турският вестник „Хюриет”. Ердоган пристигна вчера от Вашингтон в мексиканската столица Мексико сити и беше посрещнат с официална церемония в официалната президентска резиденция Лос Пинос от президента Фелипе Калдерон. Двамата имаха срещана четири очи, а след това разговаряха в присъствието на екипите си. След разговорите Ердоган посети османската часовникова кула, подарена на Мексико сити през 1910 година, след което говори в Мексиканския дипломатически институт „Матиас Ромеро”. Поради терористичното нападение в Токат Ердоган ще съкрати продължителността на визитата си и ще се завърне днес в Турция. Той няма да посети пирамидите на ацтеките, пише вестникът.

Турски печат: Няма връщане назад от политиката по демократизация, каза премиерът Ердоган
10 декември 2009 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Оставката на посланика на Турция в САЩ Наби Шенсой, реакциите на политическите партии и обществото след последните терористични акции за по-нататъшната съдба на политиката по демократизация, насочена към решаване на кюрдския въпрос са сред водещите теми в турския печат днес. Вестник „Милиет” извежда в заглавие думите на премиера Реджеп Тайип Ердоган, че т.н. политика по отваряне, т.е. демократизация, насочена към кюрдите и другите малцинства ще продължи решително и няма връщане назад. Ердоган посочва, че въпреки всички препятствия и провокации на терористичната организация /ПКК/ партията и правителството ще продължат по поетия път.
Вестник „Сабах” обръща внимание на реакцията на министъра на вътрешните работи Бешир Аталай в отговор на изявлението на лидера на Народнорепубликанската партия Дениз Байкал, че продължаването на политиката по „отваряне” е предателство и вероломство. Според Аталай истинското предателство и вероломство върши Байкал и онези, които се опитват, противопоставяйки се на тази голяма цел, да извличат политически печалби.
Вестник „Хюриет” цитира думите на турския вътрешен министър, че оставя на съвестта на всеки да прецени дали да се работи за братството и за спирането на проливането на кръв е предателство и измяна. Той изразява надежда, че извършителите на терористичното нападение преди три дни, отнело живота на 7 турски войници, ще бъдат бързо открити и задържани.
Вестник „Заман” обръща внимание на визитата на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Мексико, като посочва, че предвидената първоначално програма ще бъде съкратена заради последните терористични акции в Турция и призива на опозиционните лидери за скоростно завръщане в страната.

„Хюриет”: Посланикът на Турция в САЩ Наби Шенсой подаде оставка
10 декември 2009 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Посланикът на Турция в САЩ Наби Шенсой подаде оставка, пише турският вестник „Хюриет”. Оставката ден след срещата Ердоган-Обама във Вашингтон е по лично желание на Шенсой. Според информация на дипломатически източници обаче тя е провокирана от нарушение в протокола за срещата насаме /1+1/ на турския премиер Ердоган и Барак Обама. Според държавния протокол на САЩ при среща 1+1 присъстват и външните министри на двете страни, а на първата част от срещата Ердоган-Обама те не са присъствали. После е станало ясно, че искането за такъв формат на срещата не е било получено от американската страна. Наби Шенсой е един от изтъкнатите дипломати, подготвени от Турция. Преди това е бил посланик в Москва и Мадрид, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Съвещателен форум за проблемите на ромите в Турция ще се проведе днес в Истанбул
10 декември 2009 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Днес в Истанбул ще се проведе първият работен заседателен съвет за политиката към ромите и положението на ромите в Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Той се организира от ромските сдружения в област Тракия. На форума ще участват ромски организации от цялата страна, а правителството ще бъде представлявано от държавния министър Фарук Челик. Участниците ще анализират проблемите на ромите в страната.

Традиционният панаир на туризма се открива в Истанбул
10 декември 2009 | 00:08 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Традиционният панаир на туризма се открива днес в Истанбул, съобщават турски медии. В тазгодишното издание участват 430 фирми от 17 страни. Миналата година бяха представени 324 фирми.
Панаирната програма включва различни прояви, между които представяне на общи туристически дестинации Турция – Грузия – Армения.

В Истанбул завършва учение на страни от Балканите
10 декември 2009 | 00:07 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Редовното учение без участие на военни сили Balkan Peace Support 2009 завършва днес в Истанбул, съобщават медиите. В него участват 65 представители на Албания, България, Гърция, Македония, Сърбия и Турция.
Целта на учението, което започна на 4 декември, е повишаване нивото на готовност и реакция на системата за управление на кризи на страните на Балканския полуостров, както и задълбочаване на сътрудничеството.

Президентът на Турция ще бъде на държавно посещение Албания
10 декември 2009 | 00:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Абдуллах Гюл ще направи държавно посещение в Албания днес и утре, съобщава Анадолската агенция. В Тирана Гюл ще се срещне с албанския президент Бамир Топи, председателя на парламента Йозефина Топали, премиера Сали Бериша и лидера на главната опозиционна Соцалистическа партия Еди Рама и ще присъства на откриването на турски културен център.
Двама държавни министри – г-жа Селма Алие Каваф и Зафер Чаглаян, министърът на промишлеността и търговията Нихат Ергюн, парламентаристи и бизнесмени ще придружават държавния глава.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2