Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 22 февруари 2009 г.

Кризата между политическите ръководства на Израел и Турция оказа влияние и върху представителите на военните ведомства

21. 02. 2009 Ердоган и Перец в Давос

Трудни израелско-турски отношения след войната в Газа

Видими са усилията на официалните власти в Тел Авив и Анкара за подобряване на двустранните отношения след тяхното обтягане по време на войната в Газа и инцидента в Давос. От израелски източници изтече информацията за започналите преговори по подготовката на посещението на турския президент Абдула Гюл в еврейската столица.

Може би в тази връзка израелският вестник „Хаарец” публикува впечатляващи изявления на член на влиятелния турски Съвет за национална сигурност (СНС) по време на визитата му в Израел. Медията цитира въпросния политик без да упоменава името му. Той е декларирал следното: „Вие трябва да разберете историческите причини за отношенията между нас. Ние, турците, продължаваме да възприемаме региона (Близкия Изток – бел.авт.) според османските разбирания. Според тях нашите отношения с Израел са естествени и по-добри, отколкото тези с арабските държави. Историческото предателство на арабите към Османската империя е вкоренено в нашето съзнание, културното съперничество с Иран е заложено в нашето образование, докато Израел и евреите са нашите естествени съюзници.”

Според „Хаарец” въпросният член на СНС е един от тези, които най-много са настоявали пред турското ръководство за запазването на добрите отношения между двете страни. Той нееднократно е заявявал, че израелско-турските отношения са стратегически и достатъчно силни, за да се преодолее сегашната криза между двете страни. Най-вероятно става въпрос за представител на генералитета, тъй като той е поставил акцент върху неразривния съюз между двете армии.

В същото време кризата между политическите ръководства на Израел и Турция оказа влияние и върху представителите на военните ведомства. Това стана вследствие на изказване на високопоставен израелски военен пред армейския състав на еврейската държава. Става въпрос за началника на операциите по подготовка и снабдяване - генерал Ави Мазрахи. Последният е заявил: „Ердоган трябваше да се погледне в огледалото преди на нападне президента на държавата Израел. Турция не е в положение да критикува израелската окупация на палестинските територии, след като тя самата е дислоцирала своите войски в Северен Кипър. Освен това тя преследва кюрдското малцинство и осъществи геноцида над арменците по времето на Първата световна война.” От турския Генерален щаб обявиха тези изказвания за неприемливи и поискаха обяснение от Израел.

Говорителят на тази военна институция - генерал Метин Джурак заяви на пресконференция, че началникът на израелския Генерален щаб генерал Габи Ешкенази се е обадил по телефона на своя колега генерал Елкер Башбуг и е поднесъл извинение. Той е декларирал, че словата на генерал Мазрахи изразяват неговото собствено мнение, а не позицията на израелското военно ведомство.

Историята на израелско-турските отношения се характеризира с приливи и отливи. Много често те са повлияни от чисто конюнктурни причини, които обикновено са от вътрешнополитически характер. Със сигурност предстоящите в Турция местни избори в края на март могат да бъдат определени като един от факторите, радикализирали поведението на премиера Ердоган спрямо Израел. На всеки турски политик му е ясно, че силните пропалестински настроения в Турция могат да бъдат канализирани и използвани за собствени цели чрез силна антиизраелска реторика.

В същото време предприетите от Анкара засилени и недотам официални контакти с Тел Авив говорят за намерението да бъдат възстановени топлите връзки между двете страни. Така може да се обясни посещението на един от влиятелните лидери на турската еврейска общност Жак Камхи през миналата седмица в Израел. Последният често е бил натоварван с неофициални мисии от страна на президента Гюл и премиера Ердоган в еврейската държава и в други части на света. Наблюдатели отбелязват, че турският държавен глава е решен твърдо да осъществи тази визита и да възстанови предишните двустранни отношения.

Икономистите информират за намаления стокообмен между Тел Авив и Анкара вследствие на политическата криза. Те обаче са оптимисти, че това е временно състояние, тъй като и двете страни губят взаимноизгодни контакти. Износът на Израел за Турция се изчислява на около 1,5 милиарда долара. Той се състои най-вече в предоставяне на военна техника и оборудване – безпилотни самолетни, подобрена версия на самолета F-4, пълен арсенал от ракети и други. От своя страна Турция изнася различни селскостопански и занаятчийски стоки на стойност един милиард долара. Не без значение е активното сътрудничество между двете армейски институции в областта на обмяната на информация в сектора „борба срещу тероризма”.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2