Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 1 февруари 2010 г.

Turkiye haberler - 01.02.2010 !

14 души задържаха в Истанбул при две полицейски операции срещу наркотиците
01 февруари 2010 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Екипи на отдела за борба с наркотрафика и разпространението на дрога към полицията в Истанбул задържаха при две различни операции 14 души, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. При операциите са заловени 5,200 кг хероин и 100 кг хашиш.
При първата операция е била спряна камионетка в район Юмрание с регистрационен номер 06 BS 7388. В резервоара за гориво, който е бил разделен на две, са били укрити 102 пакета хашиш. Шофьорът и спътникът му са били задържани.
При втората операция по предварително получен сигнал за международен трафик на дрога полицията е претърсила ТИР с регистрационен номер CM 7519 AM в квартал Гюнгьорен. В чанта в ТИР-а са били открити 9 пакета с 5,200 кг хероин. Лидер на групата е бил роднина на бившия депутат от Ван Мустафа Б. Дрогата е била предназначена от Иран да стигне до България и Румъния.

102 786 работни места ще бъдат открити в Турция, сочи изследване за трудовата заетост през 2010 година
01 февруари 2010 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. 102 786 работни места ще бъдат открити в Турция, сочи изследване за трудовата заетост през 2010 година, което обхваща 148 фирми в Турция, пише турският вестник „Заман”. Най-много работни места ще бъдат открити в строителния, енергийния и банковия сектор. Според изследването много фирми са започнали да назначават служители след отшумяването на острата фаза на кризата. Нови 85 фирми и 45 търговски центрове, които ще отворят врати през 2010 година, вече са започнали да подбират персонал. Раздвижване се забелязва в сфери като финансите, строителството, комуникационните технологии и хранителния сектор. Само в банковата сфера ще бъдат назначени 9 330 служители. Разширяване ще има в сферата на здравеопазването. Групата „Аджъбадем саглък груп” ще открие нови болници, за което ще има нужда от медицински сестри, лекари, компютърни специалисти, лаборанти. 850 души ще назначи и компанията за готово облекло „Адил Ъшък”, констатира проучването.

148 змии с дължина от 30 см до 2 метра са се появили в кладенец в дома на селянин в Югоизточна Турция
01 февруари 2010 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. В кладенец в дома на жител на село Ашагъ Ташмалъ, околия Чермик, провинция Диарбекир в Турция, са се появили 148 змии с дължина от 30 сантиметра до 2 метра, пише електронният вестник „Тюркие газетеси”. Собственикът на дома Бекир Йозкахраман е забелязал змиите когато е понечил да напълни кофа с вода за домашните си животни. Змиите са били убити от жителите на селото, които той повикал на помощ. Те били изумени от необичайната гледка, по-голяма част от змиите били дълги около 2 метра. 55-годишният Йозкахраман е споделил, че никога не е виждал подобно нещо и е потърсил помощ от ветеринарната служба и хигиенно-епидемиологичните органи градината и домът му да бъдат обработени с препарати срещу змии. Преди месеци дъщеря му пък е била ухапана от змия, пише вестникът.

Японската кредитна агенция JCR увеличи кредитния рейтинг на Турция
01 февруари 2010 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Токио/Анкара. Японската кредитна агенция JCR увеличи кредитния рейтинг на Турция от BB(-) на BB, пише турският вестник „Ватан” . Мотивът за увеличаването на рейтинга е устойчивостта на Турция на външните шокове на глобалната финансова криза. Индексът за икономическия изглед на Турция според агенцията е стабилен. Преди това през декември 2009 година агенция „Фич” повиши кредитния рейтинг на Турция, а през януари тази година агенция „Муудис” го покачи от “Ba3” на “Ba2”.

Министърът на външните работи на Иран Манучехр Моттаки ще посети утре Турция
01 февруари 2010 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. Министърът на външните работи на Иран Манучехр Моттаки ще посети утре Турция, предава Анадолската агенция. Моттаки ще вземе участие в 21-то заседание на Смесената турско-иранска икономическа комисия и ще осъществи редица контакти в Анкара. Ще бъдат подписани споразумения за задълбочаване на сътрудничеството в търговската област, както и в редица други области. Иранският външен министър ще бъде приет от премиера Реджеп Тайип Ердоган и президента Абдуллах Гюл.

„Ватан”: Сценариите за преврат са изготвени през 1998 година в САЩ, каза бивш турски гланокомандващ
01 февруари 2010 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият командващ Първа армия в Турция и пенсиониран армейски генерал Четин Доган, за когото се появиха твърдения, че е автор на плана „Балйоз”, заяви, че този и други подобни сценарии са изготвени през 1998 година в САЩ, прише турският вестник „Ватан”. Според твърденията планът, който се състои от 5 000 страници, е подписан от генерал Четин Доган. В телевизионно предаване обаче Доган отхвръли тези обвинения и каза, че подписът му не стои под нито една страница. Той посочи, че когато се изготвят планове за военни учения, наистина те се разписват от командващи на видовете военни сили. Той припомни свой разговор с генерал Хилми Йозкьок през 1997 година и каза, че двата са изразили единодушие по въпроса, че не трябва да се стига до военен преврат.

Егемен Багъш заминава за срещи в Брюксел преди гласуването на доклада за Турция от ЕП
01 февруари 2010 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Анкара/Брюксел. Държавният министър на Турция и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш ще има наситени контакти в Брюксел преди приемането на доклада за Турция в Европейския парламент, пише турският вестник „Сабах”. Докладът ще бъде обсъждан на 10 февруари, а ще бъде гласуван на 11 февруари. Багъш ще отпътува за Брюксел утре. В доклада, който породи големи разисквания, има искания за незабавно изтегляне на турските военни части от Кипър и предоставяне на Мараш /Вароша/ на кипърските гърци.

Юристи в Турция стартираха подписка за съдебно преследване срещу авторите на план за военен преврат
01 февруари 2010 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Платформата „Глобални юристи” в Турция стартира подписка за повдигане на съдебно преследване срещу авторите на плана „Балйоз”, който разбуни духовете в Турция, пише турският вестник „Заман”. Днес в съда в Анкара ще бъде формиран щаб от адвокати от Анкара, които от името на дружеството ще събират подписите. В сряда те ще изпратят подписката в Анкарската републиканска прокуратура. Председателят на сдружението адвокат Хасан Хюсеин Танръверди посочи, че това е една демократична форма на протест, а не опит за подриване на институтциите. Според него планове като „Балйоз” и други подобни показват колко е необходима промяна в конституцията и в тази връзка те призовават лицата, които имат пълномощия, да действат като истиски държавни мъже.
След публикуването на плана „Балйоз” в някои медии Генералният щаб на Турция заяви, че той е част от план на военно учение, но това не беше взето насериозно.

„Хюриет”: Земетресение с магнитуд 4,7 по скалата на Рихтер е регистрирано в Централна Турция
01 февруари 2010 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Сивас. Земетресение с магнитуд 4,7 по скалата на Рихтер е било регистрирано в провинция Сивас, Централна Турция, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Няма жертви и материални щети.
По данни на Астрономическата обсерватория на университета „Богазиджи” и на Института за изследване на земетресенията днес в 06,01 часа е бил регистриран земен трус с епицентър село Синджан, околия Дивриги. Той е бил усетен и в съседните околии. Кметът на село Синджан Саит Карслъ каза, че е била преживяна краткотрайна паника, но не може да се говори за необичайна ситуация в селото.

„Милиет”: Може да бъде свалена изборната бариера за влизане в парламента, каза Мехмет Али Шахин
01 февруари 2010 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на парламента на Турция Мехмет Али Шахин даде сигнал, че може да бъде свалена изборната бариера за влизане в парламента, пише турският вестник „Милиет”. Шахин, който е на конференцията на председателите на парламентите на страните от Организация ислямска конференция в столицата на Уганда, каза в отговор на въпроса дали ще има промяна на конституцията, че е необходима промяна най-малкото на членовете, които възпрепятстват демократизацията и издигането на Турция до съвременните демократични стандарти. Той каза, че в един проект с предложения за промени ще има и член, който предвижда смъкване на бариерата за влизане на политически партии в парламента. Сега избирателният праг е 10%.

Турски печат: Премиерът Ердоган обеща да бъде анулиран протоколът, даващ определени пълномощия на армията
01 февруари 2010 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. На интервюто на премиера Реджеп Тайип Ердоган пред държавната телевизия ТРТ обръщат внимание турските вестници днес. Вестник „Сабах” пише, че премиерът е отправил важни послания и е дал обещание за анулиране на т.н. протокол ЕМАСИЯ, подписан през 1997 година, и за промяна на конституцията. Посоченият протокол, известен като политически документ за националната сигурност, е подписан през 1997 година между министерството на вътрешните работи и генералния щаб на Турция и дава право на жандармерията да се намесва при ситуации, които счита за заплаха за вътрешната сигурност на страната и да налага контрол върху обществената дейност. Според протокола всички структури на силите за сигурност трябва да минат под разпореждането на Генералния щаб за предотвратяване на действия, определяни като вътрешна заплаха. Този документ обявява като вътрешна заплаха за страната и политически течения като Партията на справедливостта и развитието и личности като премиера Ердоган. По думите на Ердоган този документ е антидемократичен и няма никаква юридическа стойност.
Вестник „Хюриет” цитира думите на премиера, че си подават пасове с началника на Генералния щаб Илкер Башбуг в положителна посока. Той визира започналата съветническа дейност за анулиране на т.н. документ за защита на националната сигурност, който по думите му разглежда народа като заплаха и го изолира от процесите. По думите му той е изготвен от средите, които носят духа на преврата от 1980 година. „През 2010 година ще направим стъпки, които изисква демократизацията”, заявява Ердоган. Вестник „Милиет” цитира думите на Ердоган, че сред някои среди съществува параноята 411 и 367 /колкото депутати вкарва в парламента Партията на справедливостта и развитието на изборите през 2002 и 2007 година/. Той критикува остро думите на главния прокурор Абдуррахман Ялчънкая относно забраната на политически партии, че партиите сами усещат кога се иска тяхната забрана.
Вестник „Заман” обръща внимание на упреците на турския премиер към журналисти, които подтикват към действия, насочени срещу правителството и дори обвиняват армията, че нещата са стигнали дотук.

Земетресение с магнитуд 4,7 по Рихтер разтърси Турция
01 февруари 2010 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Земетресение с магнитуд 4,7 по Рихтер разтърси Турция, предаде РБК. По данни на турските сеизмолози земният трус е бил регистриран в 06.00 часа местно време в провинция Сивас.
Няма данни за жертви и разрушения.

2010 година ще бъде повратна по отношение на здравната политика, насочена към гражданите, каза турски министър
01 февруари 2010 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Зонгулдак. 2010 година ще бъде повратна по отношение на здравните услуги и здравната политика, насочена към турските граждани, заяви министърът на здравеопазването на Турция Реджеп Акдаг, пише турският вестник „Йени шафак”. По време на посещение в град Зонгулдак Акдаг посочи, че през тази година ще бъде въведена повсеместно практиката на семейните лекари. Той каза, че във финансирането на здравните услуги през последните три години е достигнат значителен напредък. Тази година преди да бъде приет бюджетът за 2010 година е била изготвена средносрочна програма за финансиране на здравеопазването за период от три години съвместно от министерството на здравеопазването, министерството на финансите и други ресорни институции.
Турският здравен министър изтъкна, че в момента системата на семейните лекари обхваща над 40 града, но до края на годината тя ще се разпространи в цялата страна. Относно закона за пълен работен ден на лекарите в държавните болници той посочи, че с него гражданинът се е отървал от необходимостта да минава през частен кабинет, за да получи здравна услуга в болница.
Акдаг посочи, че ще бъдат изградени модерни болници и ще бъдат обединени съществуващи болници с цел оптимизиране на дейносттта и подобряване качеството на здравните услуги.

Си Ен Ен Тюрк: Турция има нужда от нова конституция, заяви главния преговарящ с ЕС Егемен Багъш
01 февруари 2010 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Кютахия. Държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш заяви, че Турция има нужда от нова конституция и действащата сега конституция е твърде „тясна” по пътя, по който е поела, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. При посещение в околийския център Тавшанлъ, провинция Кютахия, Багъш призова за постигане на консенсус за нова конституция. Той посочи, че в тази страна трябва да бъде изготвена конституция, която всички граждани да приемат като своя. По думите му днешната конституция е плод на един военен преврат и не може да задоволи изискванията на демокрацията. „С военна конституция не може да бъде постигната демокрация по стандартите на ЕС и съвременната цивилизация”, изтъкна той.
Егемен каза също, че през 2010 година няма да има предсрочни избори и никой да не прави планове в тази посока. Той добави, че ще продължат реформената политика по пътя към ЕС. Според него и европейските страни, които са противници на турското членство, вече разбират нейния потенциал и трябва да се работи в насока до пълно преодоляване на предразсъдъците спрямо нея.

Ще продължим по пътя към ЕС докато не чуем от всички, че не приемат Турция, каза турският премиер Ердоган
01 февруари 2010 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Действията на Турция за присъединяване към ЕС ще продължат докато всички страни не заявят „Не приемаме Турция”, заяви премиерът Реджеп Тайиб Ердоган, пише турският вестник „Дюня”. В интервю за телевизия Евронюз, която започна излъчвания на турски език, Ердоган коментира връзките на Турция с ЕС, Кипър, Армения и Израел. По въпроса за членството в ЕС турският премиер каза, че е жалко, че някои страни не действат честно спрямо Турция и това поражда притеснение, опитват са да я притиснат в ъгъла, което е погрешно. „Не трябва да се забравя, че лидерите са временни, идват и си отиват, но остават народите и те не трябва да се настройват един срещу друг”, каза той и добави, че каквото и да правят и да говорят някои европейски лидери срещу турското членство, те ще продължат с търпение пътя си към ЕС, докато не чуят от всички страни заявлението, че не я приемат. Ердоган изтъкна, че не е правилно ЕС да се превръща в един християнски клуб и той не трябва да става център на ислямофобска кампания. Той посочи, че като лидер остро осъжда антисемитизма, но е чувствителен и на тази тема.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2