Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 1 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 01.02.2010

Турската икономика продължава да печели авторитет...

Жапан Крейдит Рейтинг повиши кредитната оценка на Турция...

Изпратена 01.02.2010 10:49:04 UTC

Обновена 01.02.2010 10:49:04 UTC

Японската агенция за кредитни рейтинги Жапан Крейдит Рейтинг повиши кредитната оценка на Турция от ББ отрицателно на ББ. Агенцията подчерта, че реформите в обществените разходи и във финансовата система проведени преди икономическата криза са увеличили издръжлвостта на турската икономика и са спомогнали за преодоляването на кризисния период.
Агенцията посочи, че общствените разходи на Турция днес са в много по-добро състояние в сравнение с периода на кризата от 2001ва година и че реформирането на финансовата система е било осъществено благодарение и на подкрепата на Международния Валутен Фонд.
В изявлението на агенцията се отбелязва, че икономическия ръст през 2010та година може да достигне пет процента и че подписване на нов договор с Международния Валутен Фонд и преговорите за членство в ЕС са с голяма важност за турската икономика.
-
Бийонс обра най-много "Грами"...

С церемония организирана в Лос Анжелис в САЩ бяха раздадени 52рите награди Грами...

Изпратена 01.02.2010 11:00:42 UTC

Обновена 01.02.2010 11:00:42 UTC

С церемония организирана в Лос Анжелис в САЩ бяха раздадени 52рите награди Грами.
С най-много награди Грами е световно известната певица Бийонс.
Бионсе, която беше номинирана в десет категории, взе най-много награди "Грами" на церемонията в "Стейпълс център" в Лос Анджелис - общо шест, включително за песен на годината за Single Ladies.
Single Ladies беше определена и най-добра ритъм енд блус песен.
Бионсе спечели също в категориите най-добър съвременен ритъм енд блус албум, най-добър женски ритъм енд блус вокал и най-добро традиционно ритъм енд блус изпълнение за At Last, което тя изпя при встъпването в длъжност на американския президент Барак Обама.
Церемонията по връчването на отличията започна с изпълнението на Лейди Гага - Poker Face, което спечели в категорията най-добър денс запис, а албумът й The Fame беше определен за най-добър електронен/денс албум.
Рокгрупата "Кингс ъв Леон" спечели награда "Грами" за запис на годината за песента Use Somebody.
Хитът им победи Halo на Бионсе, I Gotta Feeling на "Блек айд пийс", Poker Face на Лейди Гага и You Belong With Me на Суифт.
20-годишната кънтри звезда Тейлър Суифт спечели "Грами" за албум на годината за Fearless, който беше най-продаваният албум за 2009 г.
Кънтри певицата беше номинирана в осем категории и спечели в четири от тях.
Отличието за най-добър нов изпълнител беше присъдено на кънтри групата "Зак Браун бенд".
-
Тюркменския газ достигна Пекин...

Съобщено бе че природният газ от Тюркменистан е достигнал до столицата на Китай Пекин...

Изпратена 01.02.2010 10:57:42 UTC

Обновена 01.02.2010 10:57:42 UTC

Съобщено бе че природният газ от Тюркменистан е достигнал до столицата на Китай Пекин.
Тюркменистанските медии оповестиха, че е започнала пълната експлоатация на газопровода Запад-Изток и съобщиха позовавайки се на новини на Китйската компания за нефт и природен газ, че тюркменския природен тгаз е достигнал помпената станция Цинбян близо до столицата Пекин.
Китай продължава да строи газопроводна мрежа в страната и се очаква строежът да приключи през 2010та година и природният газ да достигне до Шанхай и още над 10 провинции.
-
Съкращава се числеността на КФОР...

Числеността на базираните от 1999ра година насам в Косово умиротворителни сили на ООН КФОР ще бъде снижена на десет хиляди души...

Изпратена 01.02.2010 10:55:45 UTC

Обновена 01.02.2010 10:55:45 UTC

Числеността на базираните от 1999ра година насам в Косово умиротворителни сили на ООН КФОР ще бъде снижена на десет хиляди души.
В изявлението на командването на КФОР се подчертава, че снижаването на числеността на силите от 15 на 10 хиляди в съответствие със състоянието със сигурността в региона и в страната, представлява историческа стъпка и се подчертава че започва реорганизацията на силите на многонационални полеви подразделения, които ще бъдат готови за интервенция при евентуални кризи във всички рaйони на страната. Отбелязано бе, че и НАТО ще продължи да дава своя принос в рамките на принципите за мир, стабилност, прогрес и човешки права.
В състава на многонационалните сили за сигурност в Косово служат военнослужещи от 32 страни между които и Турция.
-
Генералният секретар на ООН е в Кипър...

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е на посещение в Кипър с цел да изрази подкрепата си за преговорите между лидерите на двете общности на острова. ..

Изпратена 01.02.2010 10:42:04 UTC

Обновена 01.02.2010 10:42:04 UTC

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е на посещение в Кипър с цел да изрази подкрепата си за преговорите между лидерите на двете общности на острова.
В краткото изявление, което направи след като пристигна в Кипър, Бан Ки Мун каза, че осъзнава трудността на разрешаване на кипърския проблем, но вярва че разрешението ще бъде постигнато със съвместните усилия на двете общности.
В рамките на контактите си в Кипър Бан Ки Мун ще разговаря с президента на ТРСК Мехмед Али Талят и лидера на кипърските гърци Димитрис Христофяс.
След разговора на Бан Ки Мун с Талят и Христофяс в буферната зона, ще бъде организирана съвместна пресконференция.
-
Преглед на турския печатн 01.02.2010

Обзор на новините по страниците на турския печат от 1ви Февруари 2010та година.

Изпратена 01.02.2010 08:12:20 UTC

Обновена 01.02.2010 08:12:20 UTC

Днешния преглед на турския печат започваме с вестник Хабер Тюрк. Вестникът съобщава, че в изявление направено по време на участие в предаване излъчвано по телевизията премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е отбелязъл, че няма да бъде направена крачка назад от постигнатото в отношенията с Армения с подписването в Швейцария на двустранния протокол и е подчертал, че турскотоправителство е внесло този протокол във ВНСТ, докато арменската страна го е предала най-напред на конституционния съд и след това го е внесла в парламента си, но придружаван и от доводите на съда, които ще предизвикат оспорвани дискусии в арменския парламент и ще създадат сериозни проблеми пред процеса на нормализиране на двустранните отношения. В новината се отбелязва, че премиерът Ердоган е засегнал и преговорите по кипърския проблем и е казал, че докато турската страна в Кипър възприема положителна позиция, кипърската гръцка част се старае постоянно да създава проблеми, и е поискал от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун да поеме активна роля в процеса.
Вестник Джумхурийет съобщава, че генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е посетил Кипър с цел да окаже подкрепа за процеса на разрешаване на кипърския проблем и е разговарял с президента на ТРСК Мехмед Али Талят и лидера на кипърските гърци Димитрис Христофяс. В новината пише, че в изявлението направено на летище Ларнака в кипърската гръцка част, Бан Ки Мун е подчертал, че е пристигнал на острова за да изрази личната си подкрепа за процеса и е отбелязъл, че межднародната общественост е оптимистична по въпроса за намирането на разрешение и че ако кипърският проблем бъде разрешен, това ще спомогне за разрешаването на редица други регионални проблеми.
Вестник Миллийет съобщава, че информационният телевизионен канал Юронюз, емисиите на турски език на който започнаха с организирана вчера официална церемония, ще бъде следен от близо 400 милиона души в 150 страни.
Вестник Йени Шафак отбелязва, че държавният министър и вице-премиер Бюлент Арънч е казал, че със започването на емисии на турски език на Юронюз, ще бъде придаден нов тласък на усилията на Турция за пълноправно членство в ЕС и ще допринесе за по-пълното и правилно представяне на Турция пред обществеността на страните членки на съюза.
Вестник Сабах съобщава, че световния гигант в производството на автомобилни масла Кастрол е решил след закриването на производствения комплекс в Гърция да започне износ на автомобилни масла за Русия и Източна Европа от комплекса в Гемлик.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2