Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 1 февруари 2010 г.

България ще подкрепи кандидатурата на Турция за членство в ЕС !

Между България и Турция няма открити политически проблеми !

Българският премиер изрази удовлетвореност от стабилното и активно развитие на българо-турските отношения през последните години. “Те са пример за връзки между добри съседи, съюзници и партньори в НАТО”, посочи Бойко Борисов.
Българският премиер изрази удовлетвореност от стабилното и активно развитие на българо-турските отношения през последните години. “Те са пример за връзки между добри съседи, съюзници и партньори в НАТО”, посочи Бойко Борисов.

1“Диалогът между България и Турция за решаване въпроси от дневния ред и на двете страни се провежда в дух на добросъседство и уважение към аргументите, които двете държави поставят, без това да има пряка връзка с въпроса за бъдещото разширяване на Европейския съюз. Между България и Турция няма открити политически проблеми. Страната ни ще подкрепи кандидатурата на Турция за членство в ЕС при изпълнение на всички необходими критерии” - това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с президента на Турция Абдуллах Гюл в Анкара. Министър-председателят бе на двудневна визита в южната ни съседка по покана на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган. Българският правителствен ръководител изрази удовлетвореност от стабилното и активно развитие на българо-турските отношения през последните години. “Те са пример за връзки между добри съседи, съюзници и партньори в НАТО”, допълни премиерът Борисов. 

Премиерът Бойко Борисов поздрави президента с избирането на Истанбул за културна столица на Европа за 2010 г. След срещата със своя колега Реджеп Ердоган премиерът Бойко Борисов заяви, че „до този момент не бях срещал човек, който така да подкрепя проекта „Набуко”, както колегата Ердоган. Надявам се, че, въпреки че реализирането на проекта закъснява, „Набуко” ще бъде изграден максимално бързо. Ние имаме интерес от транзита на газ”. По отношение на „Набуко” домакинът Ердоган поясни, че е било постигнато единомислие по въпроса за бързото реализиране на проекта. Българският правителствен ръководител изрази подкрепата си за реформите, които се правят в южната ни съседка, и подкрепи желанието й за членство в ЕС. „Като членове на НАТО и на ЕС страната ни изповядва принципите на плурализма, свободата, демокрацията. България винаги е подкрепяла Турция в преговорния процес за присъединяване към ЕС и ще продължава в тази посока, ако тя покрива необходимите за членство критерии”, допълни премиерът Борисов.

Премиерите ще си говорят на малки имена

Бойко Борисов и премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се разбраха да си говорят на малки имена. “Имаме много общо минало - кметове, спортисти - футболисти...”, пошегува се Бойко Борисов на съвместна пресконференция на двамата министър-председатели. “Трябва да се абстрахираме и да направим така, че България и Турция да работят, да създават работни места, да гарантират на населението си, че водата няма да ги залее и няма да им разруши къщите. Това е приятелство, това е дружба. Мисля, че от днешната среща излизаме с такова настроение”, посочи Борисов. „Между България и Турция не е необходимо да има партии посредници в политиката, защото тя е основана на добруването на двата народа. България и Турция, като две съседни страни, продължават своите добри отношения в рамките на НАТО и международните организации”, заяви Борисов. “Отказахме се от идеята за референдума за новините на турски език в името на добрите отношения между двата народа”, добави той. „Смятам, че посещението на Бойко Борисов е ново начало в развитието на турско-българските отношения. Убеден съм, че първото му посещение в Анкара ще допринесе за заздравяването на братските отношения между двете страни”, заяви премиерът на Турция Реджеп Ердоган.

1,4 млн. български туристи в Турция срещу 35 000 турски в България

По време на разговорите бяха обсъдени въпроси в областта на туризма. Двете държави констатираха сериозна диспропорция в двустранните туристически отношения. Турция се посещава годишно от над 1,4 млн. български туристи, а в България гостуват около 35 хил. граждани на Турция. „Искаме броят на турските туристи, които посещават България, да е много повече”, заяви турският премиер и поясни, че ако има преференции за визи за турските граждани, това ще допринесе много за потока на турските туристи в България.

“Джумая джамия” и Желязната църква кандидатстват за ЮНЕСКО

Двамата държавни ръководители обсъдиха и въпроса с обезщетенията за имотите на тракийските българи. Според българския премиер проблемът трябва да се реши за всички пострадали семейства. „Смесените комисии продължават да работят. Те ще приключат своята работа и ако действително се окаже, че трябва да бъдат изплатени тези компенсации, тогава ще бъдат предприети съответните мерки”, заяви от своя страна Ердоган. На срещата беше засегната и особено важната за Българската Екзархия тема за църковните имоти. Турският премиер пое ангажимент църквата „Св. Стефан” да бъде предложена за паметник на културата на ЮНЕСКО. Подобна договореност е постигната и за турската „Джумая джамия” в гр. Пловдив. „Трябва да предприемем стъпки за строителството на язовир на река Тунджа, защото честите наводнения стават причина за смъртта на много хора и носят много материални щети. Строителството на този язовир е от важно значение, надявам се с българския премиер да предприемем стъпки за разрешаването на този въпрос”, заяви Ердоган. Премиерът Борисов пое ангажимент да се намери начин за разработване на проекта и паралелно с каскадата „Горна Арда” той да бъде изграден.

01 February 2010,Monday
АХМЕД АХМЕДОЖ АНКАРА

Заман / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2