Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 5 юли 2009 г.

Гласуващите в Турция български граждани са на път да поставят рекорд по масовост !

Рекорд на гласуващите в Турция българи с двойно гражданство

Гласуващите в Турция български граждани са на път да поставят рекорд по масовост, предаде кореспондентът на БНР в Истанбул. В Турция бяха разкрити и най-много задгранични секции за гласуване.

По информация от дипломатическите мисии в южната съседка пиковият час на гласуване е бил 13.30. Към този час в 123-те секции в страната са гласували над 43 хиляди сънародници. Това е рекорд за парламентарни избори. През юли 2005 г. броят на общо подадените гласове в Турция не надхвърли 34 хиляди.

На много места в големите градове към този час се бяха образували опашки, а бюлетините бяха на изчерпване. Ако свършат и резервните бюлетини, подобно на президентските избори през 2006 г., ще се наложи спешното изпращане на бюлетини от София и прехвърлянето на бюлетини от едни секции в други.

Най-много са гласувалите в Бурса и в Истанбул – към 28 хиляди, следвани от Измир и Одринска Тракия. Няма регистрирани нарушения.

На практика до този час вече са гласували около половината от потенциалните гласоподаватели, които са около 100 хиляди души с двойно гражданство. Това отсега се очертава като изборен бум.

Много висока е избирателната активност към ранния следобед и в испанската столица Мадрид, съобщи прессекретарят на българското посолство Виолина Петкова.

В избирателната секция в столицата, която се намира в сградата на посолството, има голяма опашка, която излиза извън сградата. "Комисията е от пет души, но просто не можем да смогнем", каза Петкова. По думите й над 1000 души вече са гласували в Мадрид. В останалите секции в Испания активността също е изключително висока, като във Валенсия до 12.00 часа са гласували над 450 души.

19 са секциите в Кралство Испания, където българските граждани могат да упражнят правото си на избор за народни представители.

Портал Турция

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2