Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 6 юли 2009 г.

Изборният ден в Турция приключи в 19 часа !

Снимка:Нихал Йозерган

Изборният ден в Турция приключи !

horizont.bnr.bg

Нихал Йозерган - кореспондент на БНР в Турция

Изборният ден в Турция приключи в 19 часа при изключително висока избирателна активност и без нарушения.

Урните бяха затворени навреме, тъй като нямаше струпвания пред секциите в 19 часа. Комиисите приключиха нормално натоварения изборен ден, който премина в изключително спокойна атмосфера и без екцесии, въпреки масовото гласуване на нашите сънародници в южната ни съседка.

До 18ч. бюлетина са пуснали 87 650 гласоподаватели, което е рекордна избирателна активност в сравнение с предишните парламентарни избори, през 2005г., когато бяха гласували близо 34 000 избиратели, и на президентските избори, когато 56 000 души през 2006-а г. на балотажа срещу Волен Сидеров казаха „да” на сегашния държавен глава .

Към 20 часа броенето на бюлетините продължава, което означава, че вотът от 5 юли може да доближи своя психологически праг и достигне до 90 000. А това означава, че 80% от хората с двойно гражданство, които наброяват по неофициални данни минимум 120 000 души, са се възползвали от конституционното си право на вот.

Предполага се, че над 98% от гласовете са за ДПС, както показва опитът от предходни избори в Турция. Но заради високата избирателна активност на парламентарните избори в България, отново се балансира вотът на изселниците. Затова може да се каже, че не се очаква да бъдат излъчени повече от 4 депутати оттук. Резултатът даде и адекватен отговор за големия брой секции, на базата на 40 000-те предварително вписани със заявления бяха отворени 123 секции общо, в които обаче гласуваха двойно повече наши съграждани.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2