Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 6 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-06.07.2009 г.

Кървави сблъсъци в Китай...

По време на безредиците избухнали в град Урумчи Синджан-уйгурския автономен район в Китай са загинали 140 души...

Posted 06.07.2009 10:12:25 UTC

Updated 06.07.2009 10:12:25 UTC

По време на безредиците избухнали в град Урумчи Синджан-уйгурския автономен район в Китай са загинали 140 души и са били ранени 828 души.
Свада в една фабрика в провинция Гуангдонг на 26ти юни между китайци и уйгурски турци, е раздухала кървавите събития.
Демонстрацията на уйгурските турци, искащи да бъде започнато следствие във връзка със събитието станало във фабриката е започнала мирно, но след безконтролна намеса на полицията са избухнали безредици.
Китайската информационна агенция Синхуа съобщи, че положението е взето под контрол. Преустановено е движението в някои от районите в града, Джи Ес Ем операторите са прекратили работата. Полицията е арестувала стотици души.
В Синджан-уйгурския автономен район има богати залежи на природен газ и на други полезни изкопаеми. Областта Синджан, която е родината на уйгурските турци, същевременно представлява и търговската и енергийната врата на Китай, отваряща се към централна Азия. Но уйгурските турци не могат да се възползват пълноценно от тези възможности.
-
Победа на ГЕРБ...

Победител в проведените вчера в България общи парламентарни избори е партията ГЕРБ...

Posted 06.07.2009 10:14:45 UTC

Updated 06.07.2009 10:14:45 UTC

Победител в проведените вчера в България общи парламентарни избори е партията ГЕРБ, която получи близо 40 процента от гласовете на българските избиратели.
Лидерът на партията Бойко Борисов заяви че е готов да поеме премиерския пост.
Партията ГЕРБ спечели 115 от общо 240тте кресла в българския парламент.
Лидерът на ГЕРБ, кметът на София Бойко Борисов подчерта, че Социалистическата партия е претърпяла катастрофално поражение. Той поиска лидерът на Социалистическата партия Сергей Станишев и лидерът на Движение за Права и Свободи Ахмед Доган да не се месят в дейностите по сформирането на новия кабинет.
Борисов каза, че след оповестяването на крайните резултати и след като получи задачата да сформира правителството, ще предприеме незабавн нужните инициативи. Борисов заяви, че вече етническите проблеми не трябва да се превръщат в тема за спецулации.
Според неофициалните резултати от изборите, 6 политически партии и коалиции са съумели да преодолеят изборната бариера от 4 процента.
Ако не настъпят промени в процента на гласовете, партията Герб печели 115, Българската Социалистическа партия 42, Движение за Права и Свободи 35, крайно-националистическата партия Атака печели 21, Синята Коалиция печели 17 и партията Ред, Законност и сигурност печели 10 кресла в българския национален парламент.
-
Преглед на турския печат 06.07.2009

Преглед на новините по страниците на турските вестници от 6ти юли 2009та година...

Posted 06.07.2009 07:29:45 UTC

Updated 06.07.2009 11:37:40 UTC

Днешната турска преса е дала място на коментари във връзка с Общите парламентарни избори състояли се вчера в България. Вестник Хабер Тюрк съобщава, че партията на кмета на Град София Бойко Борисов, "Герб" е заела първото място по брой на получените гласове, подчертавайки, че подкрепяната от турците в България партия Движение за Права и Свободи е станала трета.
Вестник Миллийет в новината озаглавена "Възроди се духът на Живков" пише, че изборите в България са били спечелени от партията водена от кмета на София Бойко Борисов, който бе назовал в едно свое изказване турците в България "Лош материал".
"Нова страница се открива с историческата среща на високо равнище". В новината под това заглавие вестник Хюррийет съобщава, че със започващото днес посещение на президента на САЩ Барак Обама в Русия, се цели да бъде поставено ново начало на двустранните отношения и подчертава, че Обама и руският президент Медведев ще обсъдят редица двустранни, международни и регионални въпроси.
Същият вестник в новината озаглавена "Послание за братство от Истанбул" съобщава, че първото си посещение в чужбина, след избирането му за московски патриарх, руският православен патриарх Кирил е осъществил в Истанбул и сочи, че на срещата между патриарх Кирил и гръцкия фанариотски патриарх Вартоломей са били отправени посланията за единство, мир и братство.
Вестник Йени Шафак, в новина засягаща процеса на членство на Турция в ЕС цитира думите на британския външен министър Дейвид Милибанд, който отправя призив към френския президент Саркози и германския канцлер Меркел да останат верни на дадените обещания и да не поставят препятствия пред членството на Турция в ЕС. Милибанд подчертава, че Труция ще придаде нова сила на ЕС.
Вестник Стар в новина на икономическа тема пише, че след съживяването на вътрешния автомобилен пазар благодарение на намалението в Специалния Потребителски Данък, турската автомобилна индустрия е получила нов тласък и с нарастването на поръчките от Европа.
Вестник Джумхурийет съобщава, че турският национален баскетболист Хидайет Тюркоглу е решил да приеме офертата от 53 милиона долара на отбора на ЕнБиЕй, Торонто Раптърс, и подчертава, че новината за тази рекордна оферта е заела важно място и в дневния ред в САЩ.
Вестник Заман пише, че борбата на Турция с цигарения дим ще стане модел за света. Вестникът сочи, че Световната Здравна Организация е посочила като пример за света кампанията за забрана на тютюнопушенето, която ще започне на 19ти юли в Турция. Вестникът сочи, че министерството на здравеопазването и организацията Йешилай са започнали инициативите си по кампанията.
Вестник Хабер Тюрк в новината озаглавена "Сега във Франция е време за турски сезон" съобщава, че е бил даден стартът на мероприятието "Турски Сезон във Франция", което ще продължи до 31ви март 2010та година и ще бъдат организирани 300 представления, а вестник Миллийет отбелязва, че в рамките на Турския сезон, в 77 града във Франция ще бъдат организирани мероприятия за представянето на турската култура и изкуство.
-
VOT Слушай новини на Български




06.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




06.07.2009
-
Си Ен Ен Тюрк: Абдуллах Гюл разговаря по телефона с Барак Обама
06 юли 2009 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл разговаря по телефона с американския президент Барак Обама преди визитата му в Русия, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В телефонния си разговор Гюл и Обама са обсъдили основно ситуацията в Кавказ, последното състояние на турско-арменските отношения и проблемите на сигурността там. Гюл е благодарил също на Барак Обама за изказването му в Кайро, в което той отправи послания към мюсюлманския свят.

Ен Ти Ви: Испанският премиер Хосе Луис Родригес Запатеро изрази подкрепа за членството на Турция в ЕС
06 юли 2009 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Премиерът на Испания Хосе Луис Родригес Запатеро изрази подкрепа за членството на Турция в ЕС, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. На конференция, организирана от младите социалисти в Мадрид Запатеро засегна въпроса с ротационното председателство на ЕС, което Испания ще поеме в началото на 2010 година. Той отново изрази подкрепата си за приемането на Турция в ЕС и заяви, че ще работи за формирането на дългосрочни стратегически политики на Евросъюза.

Си Ен Ен Тюрк: 4 работници загинаха, а 9 бяха ранени при експлозия на мина в провинция в Югоизточна Турция
06 юли 2009 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Шърнак. 4 работници са загинали при експлозия на мина в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, а 9 са били ранени, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Тази сутрин към 5 часа минибус, който е превозвал работници за изграждане на язовир и път в район Беста в същата провинция, се е натъкнал в мястото Хевсер на заложена от терористи на Кюрдската работническа партия /ПКК/ мина. Загинали са четирима работници, а други девет са били ранени. Ранените работници са били откарани в болницата в Шърнак. В района е започнала широкомащабна антитерористична операция.

Петима души са загинали при експлозия в Югоизточна Турция
06 юли 2009 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Петима души са загинали, а други осем са ранени, при експлозия на самоделна бомба в югоизточната част на Турция, предаде агенция Ройтерс.
Взривен е автомобил, с който са пътували работници. Инцидентът е станал в провинция Шърнак. До момента не се съобщават повече подробности.

Турски печат: Парламентарните избори в България и победата на ГЕРБ
06 юли 2009 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Произведените вчера парламентарни избори в България привличат вниманието на турските вестници днес. Вестник „Хюриет” пише, че „умереният противник на турците” ГЕРБ печели изборите със значителна преднина, а неформалният лидер и софийски кмет Бойко Борисов се готви да стане премиер. Правителството на Социалистическата партия, която е обвинявана в корупция и злоупотреби, не бе спасено дори от българско-турската подкрепа срещу расизма, който пропагандираха партии като АТАКА. Спечелилата ГЕРБ обаче няма да може да състави самостоятелен кабинет.
В публикация, озаглавена „Победата в България е за дясното, влизането на ДПС в правителството изглежда трудно”, вестник „Заман” пише, че дясната партия ГЕРБ печели 41 % от гласовете на произведените вчера парламентарни избори, но не получава абсолютно мнозинство за съставяне на кабинет. Изглежда най-вероятно бъдещо управление със Синята коалиция. При тази ситуация няма да е необходима подкрепата на расистката партия АТАКА и ДПС.
Вестник „Сабах” под заглавие „В България на власт дойде противникът на турците Бойко Борисов” пише, че при избирателна активност 56 % партията с лидер кмета на София печели 41 %, Социалистическата партия 17 %, а Движението за права и свободи 13%. След обявяването на първоначалните резултати Борисов обяви, че е готов да стане премиер, а лидерът на ДПС Ахмет Доган изрази песимизъм спрямо бъдещото правителство.
В публикация „Духът на Живков се възроди пред урните” вестник „Милиет” пише, че парламентарните избори в България бяха спечелени от партията на софийския кмет Бойко Борисов, който стана известен със своите расистки изказвания и определи циганите, турците и пенсионерите като лош човешки материал.

„Хюриет”: България се предаде в ръцете на Батман
06 юли 2009 | 09:35 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. На парламентарните избори в България вчера спечели „умереният противник на турците” ГЕРБ, пише турският вестник „Хюриет”. Бившият бодигард Бойко Борисов, известен с прозвището Батман, който е неформален лидер на ГЕРБ и кмет на София се готви да стане премиер. Дори турско-българската подкрепа срещу расизма, която беше изразена пред урните, не можа да спаси социалистическото правителство, което се обвинява в корупция. Но тази подкрепа предотврати възможността ГЕРБ да състави самостоятелно правителство, коментира вестникът. Расистката АТАКА не отбеляза „избирателен взрив”, както се очакваше.
Според първоначалните данни основаната през 2006 година партия ГЕРБ получи 40 % подкрепа и е далеч от съставянето на самостоятелно правителство. Българската социалистическа партия на премиера Сергей Станишев получи 17 % и стана втора политическа сила, а Движението за права и свободи с подкрепа от 13 % запази позицията си на трета политическа сила. ГЕРБ ще бъде представлявана в парламента с около 115 депутати. Близо 40 ще бъде броят на депутатските кресла за социалистите, за които има тежки обвинения в корупция. Депутатите от ДПС ще бъдат над 30, а АТАКА ще излъчи близо 20.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че в най-скоро време ще сформират кабинет, но не начерта някаква картина за бъдеща коалиция. Преди изборите той беше заявил, че БСП и АТАКА няма да бъдат коалиционни партньори. Очаква се ГЕРБ да се коалира със Синята коалиция, която получава 7,5 % подкрепа.
В предаване на живо по частния телевизионен канал Би Ти Ви Борисов заяви, че управляващите леви са претърпели голяма загуба и ако се погледне на това като на футболен мач загубата им 0:8. „Аз съм готов да стана премиер. Няма да бягам от отговорност в такова трудно време”, каза той.
6,8 милиона български граждани имаха право да гласуват. Според коментарите избирателната активност е била висока – близо 60 %. Заради расистките и националистическите изявления на АТАКА и другите партии активността сред турците в България и българските граждани в Турция също бяха морално мотивирани да гласуват.
Председател на основата през 2006 година партия Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ)официално е Цветан Цветанов. Но бившият служител по сигурността и настоящ кмет Бойко Борисов е неформален лидер. С внушителната си фигура и самоизтъкващ се характер на герой той бива оприличаван на Батман от детския анимационен филм. Майката на Борисов е начална учителка, а баща му е полицай. През 1991 година Борисов основава охранителна фирма и се грижи за охраната на комунистическия лидер Тодор Живков, а след това с охраната на завърналия се бивш цар Симеон Сакскобургготски. След като последният става премиер Борисов е назначен на поста главен секретар на МВР, а през 2005 година се кандидатира за кмет на София и печели, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Партия ГЕРБ води на парламентарните избори в България
06 юли 2009 | 08:33 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Партия ГЕРБ води с голяма преднина на парламентарните избори в България, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Избирателната активност в изборите, които протекоха без сериозни нарушения и проблеми, е 56%. Изборите се произведоха по смесена избирателна система и в тях участваха 18 партии и коалиции. За доверието на избирателите се бориха 4 652 кандидати. След приключване на гласуването започна паралелното преброяване на гласовете. Социологическата агенция „Галъп интернешънъл” обяви според социологическата извадка, че партия ГЕРБ води с голяма преднина. Тя получава 41 % от гласовете, следвана от Социалистическата партия със 17 % и Движението за права и свободи с 13 %. С резултата си ДПС показва още веднъж, че е трета политическа сила в страната.
Поради въвеждането на смесена избирателна система на тези избори се очакваше, че към сутрешните часове днес могат да се променят резултатите и в парламента да влязат още партии, които прескачат 4-процентната бариера.
Депутати ще изпратят още расистката и крайнонационалистическа партия АТАКА, Синята коалиция и „Ред, законност и сигурност”, коментира турската медия.
„България вече се промени. Тройната коалиция мина в историята. Високата избирателна активност глоби управляващите. Вече е възможно да бъде изградено дясно-центристко правителство”, заяви председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след обявяване на първите резултати.
Движението за права и свободи, чиито членове и привърженици са преобладаващо турци, и която вече 8 години е в управлението ще излъчи между 30-35 депутати с подкрепа от 13 %.
Българската социалистическа партия на премиера Сергей Станишев изпадна в позицията на втора политическа сила. Говорителката на БСП Корнелия Нинова потвърди, че изборните резултати са фиаско за БСП.
Коалиционният партньор на БСП и ДПС в правителството Националното движение за стабилност и възход /НДСВ/ на бившия цар и премиер Симеон Сакскобургготски не можа да прескочи 4-те % и остана извън парламента.
Партия АТАКА, която прави политика чрез използване на расистки и националистически лозунги получава 9 %, а „Ред, законност и сигурност”, която организира митинги срещу Турция и българските изселници в Турция, които имат право на глас и води популистка кампания получава 4,6 %.
Според данните първа 31-те мажоритарни избирателни райони е също ГЕРБ с 27 депутати, а ДПС печели 4 депутатски места. Очаква се днес да станат известни категоричните резултатите от математическите изчисления за разпределение на гласовете от пропорционалния и мажоритарния вот.
В откритите 21 секции в район Тракия в Турция упражниха правото си на глас 13 365 изселници от България. Гласуваха изселниците с двойно гражданство в Одрин, Къркларели, Текирдаг, Люлебургас и Чорлу. На тези избори в България беше въведена смесена система на гласуване. 31 депутати се излъчват чрез гласуване лично за тях, а останалите 209 от общо 240 депутати влизат по партийни листи. Избирателите трябва да попълнят и двете бюлетини. Ако една не бъде попълнена, вотът се счита за недействителен.
Социологическите проучвания преди изборите и анкетите с избирателите в изборния ден показват, че нито една партия няма да може да състави самостоятелно правителство. С влизането на повече партии в парламента страната пак ще се управлява от коалиция, отбелязва медията.

Истанбул е домакин на среща на Съвета за сътрудничество на Персийския залив

06 юли 2009 | 06:34 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбул е домакин на среща на външните министри на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив, съобщават медиите. Срещата започва днес и ще приключи на която 8 юли. Според информация външният министър Ахмет Давутоглу ще посрещне своите колеги от Бахрейн, ОАЕ, Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, Оман и делегати от Главния секретариат на организацията.

Патриархът на Русия е на посещение в Турция
06 юли 2009 | 04:57 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Патриархът на Русия Кирил е на посещение в Турция, съобщават медиите. Планирани са срещи с представители на турското правителство.

Председателят на турския парламент е на посещение в Косово
06 юли 2009 | 00:08 | Агенция "Фокус"
Прищина/Анкара. Председателят на турския парламент Кьоксал Топтан е на официално посещение в Косово, предава Анадолската агенция. Той ще има срещи с официални косовски представители и ще присъства на отбелязването на първата годишнина на косовско-турската търговска камара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2