Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 13 септември 2009 г.

Торнадо връхлетя Турция !

Торнадо връхлетя Турция

13.09.2009 / 11:56


Торнадо връхлетя Турция !

Природни стихии продължават да връхлитат Турция. Торнадо премина през турския курорт Аланя и нанесе огромни материални щети. 8 души, сред които и едно дете, са пострадали. Сред ранените има и чуждестранни туристи, повечето от които са германци.

Пострадалите са се намирали на улицата, когато е преминало торнадото. Те не са успели да се задържат и са били повалени от силния вятър. Силният вятър отнесе покрива на хотел и на бизнес-център. Куророртът Аланя се намира на около 100 километра източно от Анталия.

>>>

Потопът в Истанбул остави хората на улицата

13.09.2009 / 11:53


Потопът в Истанбул остави хората на улицата !

В засегнатите от пороите райони на Истанбул продължава разчистването на пострадалите домове и укрепването на дигите на реките заради очакваните валежи.

Истински апокалипсис наричат хората тук застигналото ги бедствие. Някои от дни нощуват на улицата. Къщите им са удавени във вода, страхуват се, че едва ли ще си ги върнат обратно. Това семейство е временно е пренесло дома си под навеса край къщата.

Жена: "Тук спим, водата дойде, заля ни, много от това, което имахме, вече е унищожено. Имаме нужда от помощ."

Мъж: "Водата достигаше ето дотук. Успяхме да избягаме преди да ни залее."

Сега улицата е домът за много от тях. Докато екипите, които разчистват района на Икители, стоварват поредната извадена от водата кола в калта, дъждът отново се връща. Този мъж е един от оцелелите, след като автомобилът му е погълнат от водата.

Мъж: "Реката излезе от коритото си, заля и пътя, повлече всичко, няколко коли, много шофьори едва успяха да се спасят."

Когато пак завали, хората тук не плачат. Качват се по-нависоко, и се молят потопът да не се върне.

Автор: Надежда Василева

>>>

Мародерски набези след наводненията в Турция

13.09.2009 / 19:45


Мародерски набези след наводненията в Турция !

Заради дъждовете в Турция реки отново преляха и наводниха цели райони. В един от кварталите на Истанбул, нашият екип попадна на група мъже, които се опитаха да натоварят в камиона си чуждо имущество. По време на бедствията полицията задържа над 100 мародери, които са се възползвали от нещастието и са взели вещи на пострадали.

Кална вода залива този доскоро спретнат истанбулски квартал. Хората от Конутбилик газят из следите на бедствието. Надяват се придошлата и днес река да не се стоварва върху къщите им с онази мощ от преди няколко дни.

Жена: "Водата дойде от там, колата беше на няколко метра - и я запрати в дървото."

Докато хората в пострадалите райони събират повреденото си имущество и търсят начин да се справят с бедствието, екипът ни засича група мъже, които посред бял ден товарят чужди вещи в камиона си. Попадаме на кратка разправия с дошлите полицаи. Забраняват да снимаме, но камерата ни успява да види как мъжете са принудени да разтоварят всичко обратно.

В засегнатите квартали полицейски патрули бдят за мародерски набези на онези, някои от които вече са се примирили, че домът им засега е улицата. Това семейство е изнесло оцелелите си вещи под навеса на къщата си.

Жена: "Тук спим, водата дойде, заля ни, много от това, което имахме, вече е унищожено. Имаме нужда от помощ."

Опашка от хора от Кючюкчекмедже се вие в двора на една детска градина, също залята от реката. Хората чакат да им поставят ваксини срещу Хепатит А и С и тиф, обясняват лекари от турския Червен полумесец.

Муса Йълдъз: "Искаме да предпазим хората от болести след бедствието, ваксинираме ги. Следобед ще им раздадем и храна."

Квартал, където мъката на хората по домовете им скоро няма да свърши. Квартал, където водата е показала силата си. Изтръгвайки дървета, събаряйки и намачквайки тежки метални огради, сякаш са от хартия.

Автор: Надежда Василева


БНТ

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2