Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 13 септември 2009 г.

Поредният опит да бъде поруган мюсюлмански храм – Централната софийска джамия „Баня баши” !

[2009-09-13]

СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание информира българските медии и цялата българска общественост за поредния опит да бъде поруган мюсюлмански храм – Централната софийска джамия „Баня баши”, единствена в столицата, която и до сега е била многократно обект на посегателство и оскверняване.

Като част от проекта за построяването на софийското метро неотдавна започнаха изкопни дейности на 2 метра разстояние от стените на храма. Своевременно Главно мюфтийство сезира Министерството на културата и Столична голяма община като обърна внимание на обстоятелствата, застрашаващи джамията от увреждане или разрушаване. Получихме отговор от Министерството на културата, че са предприети мерки за проучването на случая. Въпреки това уверение след интензивните изкопни дейности се появиха видими пукнатини по стените и купула на храма, които са реална опасност за трайното увреждане на тази културна ценност, която е уникална по своето историческо значение.
Мюсюлманското изповедание обръща внимание на българските държавници, че това безотговорно отношение към ислямските ценности е обезпокоително и се подсилват съмненията ни, че през последните години има тенденции за негативно отношение към мюсюлманската общност и проблемите и. Припомняме, че на 15.05.2009 г. ръководството на Мюсюлманското изповедание излезе с декларация, която обобщаваше проблемите и очакванията на мюсюлманите в сферата на религията. Въпреки призива ни за широка обществена дискусия в тон на диалог ние не отбелязваме напредък за решаването на нито една от проблематичните точки. Напротив, те се задълбочават, както е видно и от застрашавенето на целостта на софийската джамия във време на честване на месец Рамазан. Тези действия са необясними, обидни и застрашават правата на изповядващите исляма в България.
В заключение отново призоваваме отговорните институции и органи да се намесят активно при опазването на паметника на културата от национално значение „Баня баши”, коята е необходима за ежедневните молитви на мюсюлманите в гр. София.

ПРЕССЛУЖБА НА ГЛАВНО МЮФТИЙСТВОhttp://www.kircaalihaber.com/Портал Турция

>>>

Строежът на метрото е пропукал джамията !

Мюфтийството се оплака, че строежът на метрото пропукал джамията !

11 сеп 2009


Заради изкопните дейности за софийското метро са се е пропукала джамията "Баня баши", а Министерството на културата и общината не са предприели нищо, съобщават от Главното мюфтийство. Според представителите му това безотговорно отношение към ислямските ценности е обезпокоително и подсилва съмненията, че през последните години има тенденции за негативно отношение към мюсюлманската общност и проблемите й.

От мюфтийството посочват, че това е поредният опит да бъде поруган мюсюлмански храм, който е паметник на културата от национално значение. От там допълват, че единствена джамия в столицата досега многократно е била обект на посегателство и оскверняване, а сега целостта й е застрашена по време на честването на месец Рамазан.

От Министерството на културата са уверили представителите на вероизповеданието, че са предприели мерки за проучването на случая. Въпреки това уверение след интензивните изкопни дейности се появиха видими пукнатини по стените и купола на храма, които са реална опасност за трайното увреждане на тази културна ценност, която е уникална по своето историческо значение, отбелязват от мюфтийството.

Главното мюфтийство призовава отговорните институции да се намесят за опазването на джамията "Баня баши", коята е необходима за ежедневните молитви на мюсюлманите в София.

Дневник

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2