Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 14 септември 2009 г.

Казус с най-влиятелната медийна група в страната – “Доган”, беше намесен и в предизборната кампания в Германия !


Казусът “Доган” влезе в кампанията в Германия !

Нашумелият в последно време в Турция казус с най-влиятелната медийна група в страната – “Доган”, беше намесен и в предизборната кампания в Германия, в която живее най-голямата турска диаспора. Наложената на “Доган” глоба в размер на 2,5 млрд. долага е продиктувана от политически мотиви и представлява опит да се накара пресата да мълчи, заяви по време на среща с избиратели Клаудия Рот – съпредседател на германската Зелена партия и бивш комисар по човешките права коментира.

На 8 септември стана ясно, че най-голямата турска медийна компания “Доган” получава глоба в размер на 2,5 млрд. долара за данъчни нарушения. В специално публикувано изявление на холдинга се посочваше, че компанията отхвърля обвиненията и заявява, че ще използва всички законови средства, включително обжалване и помирителна процедура. Министерството на финансите отказва допълнителен коментар.

Според Клаудия Рот наложената глоба е “пряко нарушение на свободата на медиите и свободата на изразяване”. “Ако се докаже, че са виновни, те трябва да платят. Но тези глоби трябва да бъдат в някакви демократични рамки”, заяви тя, като допълни, че “една компания може да получи глоба, но това наказание в размер на милиарди долари е нереалистично”.

“Толкова голяма глоба може да бъде наложена само за да бъде унищожена една компания”, каза още Рот. Според нея, “ако някой отстранява политическите си противници чрез финансови санкции, вярвам, че това ще бъде отразено в доклада на ЕС за напредъка на Турция”. “Ако политици се опитват да накарат критиците си да мълчат чрез глоби като тази, тогава демократичният процес със сигурност ще се забави”, предупреди тя.

Мнението на Клаудия Рот беше подкрепено и от дейния съпартиец от турски произход Йозкан Мутлу. Той коментира, от своя страна, че глобата е нарушение на копенхагенските критерии, тъй като ограничава свободата на пресата. “Ако се анализират действията на правителството срещу медийната група “Доган”, ще стане ясно, че това е политическо решение”.
Това не е първата глоба, която се налага на “Доган”, чиито медии са сред най-безкомпромисните критици на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и премиера Реджеп Ердоган. Нито пък предупреждението на германските “зелени” е първото, което Турция получава, че отношението й към медиите може да окаже влияние върху присъединяването й към ЕС.

Конфронтация между “Доган” с управляващите започна отдавна. Миналата година премиерът Ердоган призова членовете на управляващата ПСР да бойкотират критикуващите управлението медии и по-специално “Доган”, която обвини правителството в корупция. Групата контролира големите вестникарски издания “Хюриет” и “Миллиет”, водещото англоезично “Търкиш дейли нюз”.

През февруари 2009 г. на медийната компания беше наложена глоба от около 389 млн. евро, заради нередности при продажба на дялове на германското издателство Аксел Шпрингер. Санкцията предизвика полемика относно намеренията на турското правителство, обвинено, че иска да ограничи медиите. Вестниците от медийната група “Доган” определиха мерките на властите като “удар срещу свободата на словото”.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу призова Турция да не взема решения, ограничаващи свободата и независимостта на медиите. “Пълното спазване на свободата на пресата е важна ценност за нас” в ЕС, заяви Барозу на пресконференция в края на март, на която присъства и турският президент Абдулах Гюл. “Много е важно да има пълно спазване на това фундаментално право”, каза още председателят на ЕК.

Въпросът за мястото на Турция в ЕС е сред вечно актуалните в политическото пространство в Германия. През май германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози се обявиха срещу безкрайното разширяване на ЕС и срещу присъединяването на Турция като пълноправен член.

Според федералния канцлер няма никакъв смисъл от разширяването на ЕС с още страни и едновременно с това той да става все по-недееспособен. Тя отново се обяви за предоставянето на Турция на статут на „привилегирован партньор“ вместо пълноправно членство в ЕС. Меркел заяви, че ЕС не желае да се обособява от страните, намиращи се на изток, но самият ЕС трябва да бъде работоспособен.

Френският президент, от своя страна, заяви, че “Европа без граници ще бъде Европа без воля, без идентичност, без ценности”. По неговите думи ЕС трябва да спре да “дава празни обещания” на Анкара. Като алтернатива Саркози предложи създаването на „голямо съвместно икономическо и жизнено пространство“, в което биха могли да участват Турция и Русия. „Нуждаем се от добре организирана Европа…Това означава също така, че ние не можем безкрайно да се разширяваме”, заяви френският държавен глава.

Турция започна преговорите за членство през 2005 г., но отбелязва слаб прогрес. Отворени са само 10 от общо 35-те преговорни глави. Осем други бяха замразени след 2006 г. в резултат на отказа на Анкара за нормализиране на отношението си спрямо разделения остров Кипър. Други пет са блокирани от Франция.

В средата на март ЕП прие резолюцията относно доклада за напредъка на Турция през 2008 г. В нея евродепутатите изразиха загриженост относно наблюдаваното за трета последователна година непрекъснато забавяне на процеса на реформи и призоваха Турция да докаже своята политическа воля да продължи реформите, с които се е ангажирала през 2005 г.

в>с>е>к>и д>е>н,понеделник,14 септември 2009

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2