Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 14 септември 2009 г.

Във Варна събраха 700 подписа за сваляне новините на турски от ефира на БНТ !

Във Варна събраха 700 подписа за сваляне новините на турски от ефира на БНТ !

Даниела Стойнова - кореспондент на БНР във Варна

Над 700 подписа събра варненецът Росен Марков в подкрепа на свалянето на новините на турски език от емисиите на БНТ. Инициативата започна тази сутрин в центъра на Варна.

Подписката ще бъде изпратена до премиера Бойко Борисов и до генералния директор на БНТ Уляна Пръмова.

Марков коментира, че е недопустимо по българската национална телевизия да се излъчват новини на турски. Той допълни, че по тази логика трябва да има и новини на арменски, иврит и на други езици.БНР

България Таймс

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

ТРТ 6 започна 24 часови емисии !

ТРТ 6 започна 24 часови емисии


Вчера с тържествена церемония започна 24 часови емисии новият многоезичен телевизионен канал на Турското Радио и Телевизия, ТРТ 6


Posted 02.01.2009 08:21:32 UTC

Updated 02.01.2009 08:25:39 UTC

Вчера с тържествена церемония започна 24 часови емисии новият многоезичен телевизионен канал на Турското Радио и Телевизия, ТРТ 6. Церемонията по официалното откриване на канала се проведе в студио Аръ.

За кратко време, в течение на контролните емисии, каналът стана един от предпочитаните от населението на Източен и Югоизточен Анадол канали.

Новият многоезичен телевизионен канал, ТРТ 6, ще излъчва забавни, детски, здравни, спортни, културни, религиозни програми, различни документални и исторически програми, здравни програми. Емисиите на арабски и персийски език по ТРТ 6 ще започнат през настоящата година. Емисиите ще се разпространяват посредством спътникова връзка, а в Анкара, Истанбул и Измир ще може да се проследяват и по кабелната телевизия.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че новият многоезичен телевизионен канал ТРТ 6 ще даде възможност на населението на Източен и Югоизточен Анадол и в другите райони в страната да получават по-достоверна и вярна информация посредством официален държавен канал за събитията в Турция, и да проследят различни програми и дискусии.

Засягайки и дискусиите относно персонала и инфраструктурата, премиерът Ердоган подчерта, че Турското Радио и Телевизия е способна да се справи с всички проблеми. Той отбеляза, че ТРТ представлява едно важно медийно училище възпитаващ много артисти и че никой не трябва да изпитва съмнения тъй като Турското Радио и Телевизия притежава необходимите опит, знания и възможности.
TRT-World БЪЛГАРСКИ
-
В Турция заработи първият ТВ-канал на кюрдски език !

02.01.2009

В Турция от днес заработи първият 24-часов телевизионен канал на кюрдски език. Някои политици разкритикуваха старта на ТРТ 6 като опит за печелене на избиратели в навечерието на местните избори през март, съобщи Ройтерс.Кюрдският език беше забранен в Турция от военния преврат през 1980 г. до 1991 г. Под натиска на ЕС държавната телевизия ТРТ започна да излъчва документални филми и новини на кюрдски през 2004 г., но само в продължение на 30 минути седмично. От днес ТРТ 6 ще излъчва предавания на кюрдски език по 24 часа в денонощието. "Това е стъпка към укрепване на нашата демокрация", каза турският премиер Реджеп Ердоган в предварително записано послание, в което отправи на кюрдски език "Най-добри пожелания на ТРТ 6". В отделна иницитава, ръководителят на турския върховен орган за образование, каза пред Си Ен Ен Тюрк, че планира да открие факултети по кюрдски език и литература в Университетите на Истанбул и Анкара през 2010 г. /БГНЕС


TRT Canli

Турция: Стартира изцяло кюрдски канал на държавната телевизия !

21.12.2008
Турция направи още една стъпка към отварянето си към кюрдската общност със старта от 1 януари 2009 г. на канал на държавната телевизия на кюрдски език, който по-рано бе забранен.Каналът, наречен Шести, защото ще е шести на Турската радио-телевизионната компания (TRT), ще предава денонощно на кюрдски език, съобщава АФП. Според генералния директор на TRT Ибрахим Сахин той ще се старае да не налага идеологията на държавата и ще предлага многочасови информационни програми. Каналът, чиято подготовка протича без много шум, ще се ръководи от дипломат и ще излъчва на курманчи, най-разпространения кюрдски диалект в Турция. Проектът е амбициозен, защото каналът трябва да си извоюва място сред десетките кюрдски канали, приемани в Турция по сателит и гледани от милиони хора, благодарение на параболичните антени, осеяли като гъби покривите на сградите в югоизточна Турция, където кюрдите са мнозинство. Според турските власти новият канал може да помогне да се ограничи влиянието на про-ПКК канала Roj-TV, който предава от Дания въпреки протестите на Анкара. Това ще реши ли кюрдският проблем? Не-смятат депутатите кюрди, за които разрешението за кюрдския канал е само козметична мярка преди общинските избори през март, които премиерът Ердоган иска на всяка цена да спечели в кюрдските провинции. От 1984 г. югоизточна Турция - най-бедния район на страната с много висока безработица сред младежите - е театър на сблъсъци между турската армия и ПКК( Кюрдската работническа партия). Конфликтът остави отпечатъка си в този район с многобройните посегателства върху правата на човека. /БГНЕС

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2